ЗЕЛЕНА ЕКОНОМИЈА... Синиша Гавранчић

Новогодишње поруке

Синиша Гавранчић, председник Скупштине општине Алибунар

ПОНОСИМО СЕ КАПИТАЛНИМ ПРОЈЕКТИМА

• Жеља нам је да у наредној години интензивирамо сарадњу са нашим суграђанима

Година која је на измаку, за све нас, становнике и руководство општине Алибунар,  веома је значајна, јер је у току ове године урађено доста, а највише се поносимо капиталним пројектима и решавањем озбиљних питања од интереса за  све грађане наше општине.

Током ове године  потврдили смо одличну сарадњу са Републичком и Покрајинском владом, како кроз заједничке пројекте, тако и кроз капиталне инвестиције подржане са њихове стране и изведене на територији наше општине. Такође бележимо и значајне иностране инвестиције које су од важности не само за општину Алибунар, већ и за државу Србију. Познато је да је у току изградња једног од највећих ветропаркова у Србији, управо на територији наше општине.

Екологија и пројекти, који се тичу заштите животне средине кроз коришћење обновљивих извора енергије, били су циљ који смо добрим делом и остварили. Верујемо да смо најактивнија општина у Србији када је област екологије и „зелене економије“ у питању.

Очување животне средине нам је веома битно јер општина Албунар газдује највећим делом Делиблатске пешчаре, која је туристички бисер не само Србије, већ и Европе. Активно смо радили на уклањању дивљих депонија са територије наше општине, уређењу зелених површина, регулацији статуса бесправно подигнутих објеката и свега што може бити у корист будућности  наше деце.

Ову годину издвајамо и по озбиљним активностима у циљу побољшања живота и најрањивијих група становништва. Посебна пажња је била усмерена ка деци. Низом пажљиво планираних и успешно реализованих програма, наши најмлађи и њихови родитељи су и кроз праксу имали прилике да осете шта је све општина Алибунар и њено руководство, на челу са Предрагом Белићем, председником општине, спремно да уради за њих. Поред неколико новоизграђених дечјих игралишта, организовали смо и многобројне бесплатне едукативне, културне и спортске програме и активности за наше најмлађе. Једини у јужном Банату, а мислим и у целој Србији, организујемо бесплатне позоришне представе за децу  које финансирамо из буџета Општине. Жеља нам је да као савремена заједница и на овај начин нашу децу уздижемо, учећи их важности културе и позоришта. Ту су и бесплатни програми учења страних језика.

На територији наше општине обновљени су сви домови културе, изграђена је нова мрежа путева, док су постојећи путеви добрим делом реконструисани, изграђене су капеле, а у неким деловима наше општтине саниран је водоводни и канализациони систем.

Уз подршку Покрајинске владе наставили смо и радове на санацији уличне расвете у свим насељима општине Алибунар. На ову инвестицију смо посебно поносни јер је општини Алибунар за Пројекат санације уличне расвете додељено 22.671.360 динара, што је уједно и највећи додељени износ у Покрајини.

Захваљујући нашој окренутости ка практичној примени  „зелене економије“, чије је инвестирање подржала и Европска унија преко многобројних пројеката, успели смо да нашим најмлађим суграђанима, ученицима, студентима, пензионерима и социјално угроженим категоријама становништва наше општине  обезбедимо и бесплатан превоз. Прво постројење у Србији за производњу био дизела из коришћеног јестивог уља, покренуто је управо у Алибунару. Гориво које се производи користе аутобуси предузећа ЈАТП „Алибунар“, којим управља Општина, и захваљујући уштедама у буџету Општине кроз овај еколошки процес прераде омогућили смо бесплатан превоз.

За крај, можда и најзначајнији резултат рада у овој години је отварање нових радних места за становнике наше општине, који ће директно утицати на побољшање квалитета живота у нашој заједници. Жеља нам је да наредну годину обележи још интензивнија сарадња са нашим суграђанима и њихово директно укључивање у решавање проблема са којима се сусрећемо, јер само заједно можемо да побољшамо нашу реалност и обезбедимо бољу будућност наше деце.