ВЕЛИКЕ АМБИЦИЈЕ... Др Зоран Тасић

Новогодишње поруке

Др Зоран Тасић, председник Општине Опово

ИСПУНИЛИ СМО СВА ОБЕЋАЊА

• Активна социјална политика је била и остаће један од наших приоритета

Као што сам већ у претходним објавама истицао, прва година четворогодишњег мандата била је искоришћена за рационализацију и консолидацију, формирање локалног тима и планирање стратегије са којом ћемо наступити у будућности. Врло брзо смо поставили „темеље“ и, можда, изненађујуће, већ у првој години забележили резултате које можда у старту нисмо очекивали. У ову годину ушли смо спремнији и искуснији, са далеко више иницијативе што нам се вишеструко вратило.

Оно на шта сам посебно поносан јесте чињеница да је испуњено све што смо обећали током предизборне кампање и касније. Подједнако улажемо у сва четири општинска места, напредак на том плану је јасно видљив, тако да је подршка коју нам дају грађани потпуно оправдана и заслужена.

Наставили смо са инфраструктурним радовима на уређењу насеља – изградњи паркинга, пешачких стаза и тротоара, уређењу паркова и гробља, одржавању путева и саобраћаја, изградњи атарских путева, уклањању дивљих депонија, реновирању старих и изградњи нових спортских игралишта.

Активна социјална политика је била и остаће један од наших приоритета. Заједно са релевантним институцијама константно спроводимо разне врсте помоћи социјално угроженим категоријама, али пре свега водимо рачуна да створимо услове и амбијент за привредни напредак, развој актуелних и оснивање нових предузећа, што као крајњи резултат доводи до стварања нових радних места и повећање стандарда грађана. Ове године смо имали неколико успешних инвестирања где су проширивани капацитети или изградње нових погона фирми, које су своја седишта преселила у нашу општину. На тај начин запослено је око 100 радника, а у процесу запошљавања је још десетак, што је за нашу малу општину велики напредак.

Активно преговарамо са новим инвеститорима и радимо на уређењу индустријских зона у Баранди и Сакулама, тако да очекујемо у блиској будућности још нових фабрика и нових запошљавања.

Преко конкурса покрајинских секретаријата и републичких министарстава обезбедили смо значајна средства за више капиталних пројеката којим почињемо системски да решавамо у прошлости нагомилане проблеме, посебно у предшколском образовању и здравству. Обезбедили смо средства за прве четири фазе изградње саобраћајнице која ће директно повезивати Опово и Дебељачу, односно општине Опово и Ковачица. Наставили смо пројекат реконструкције водовода у Опову, спровели реновирања школских објеката и њихове енергетске ефикасности, извршили потпуну реконструкцију здравствених амбуланти у Сакулама и Сефкерину, а истовремено одговорним приступом смањили дугове здравствене установе, који су настали у прошлости. Проширили смо капацитете предшколске установе и успели да решимо велики проблем уписа деце у вртић тако да смо једна од ретких локалних самоуправа где су сва пријављена деца уписана у дневни боравак. Тренутно смо у процесу израде пројектно – техничке документације за изградњу још једног вртића у Сефкерину, тако да ћемо овај проблем решити на дуге стазе.

Поред социјалне и економске сфере нисмо запоставили ни културу. Оживели смо Културни центар Опово, тако да су се током целе године одржавале позоришне представе за децу и одрсле, биоскопске пројекције, већи и мањи концерти, бројни фестивали и манифестације. Са оваквим програмским садржајима, грађани наше општине коначно су могли културне догађаје да прате „код куће“, без велике потребе да путују у Београд или Панчево.

У наредну годину улазимо са великим амбицијама. Настављамо са већ устаљеном и провереном стратегијом улагања на локалу, али истовремено имамо припремљену пројектно – техничку документацију за велики број пројеката са којима ћемо аплицирати на покрајинским и републичким конкурсима.

Србија је пуно добила са избором Александра Вучића за председника државе. Види се напредак у спољној политици, Влада је стабилна и осећа се напредак на свим пољима. То се рефлектује и на локалу јер наша предузећа у атмосфери много повољније пословне политике сада имају могућност да улажу и даље се развијају.