Индустријализација Панчева

Привреда и индустрија Панчева после доласка првих страних инвеститора

КРУПНИМ КОРАЦИМА ТАМО ГДЕ СЕ НЕКАД БИЛО

• После низа година стагнације, индустрија у Панчеву се доласком страних инвеститора, почела развијати у добром правцу, што ће позитивно утицати и на смањење незапослености, увећане приходе локалне самоуправе, али и побољшање инфраструктуре, а тиме и квалитета живота у граду

 

Завршетак Северне индустријске зоне у Панчеву, а затим и долазак и инвестиција немачке фирме ZF, која се бави производњом електронике и делова за електричне аутомобиле, што је иначе прва гринфилд инвестиција у Панчеву последњих деценија, постао је историјска прекретница по питању привреде, али и индустрије у овом граду који, узевши све у обзир, као некадашњи велики индустријски центар у оквирима бивше Југославије није, најблаже рећено,  најбоље прошао током претходних, транзиционих година.

ПРЕТХОДНИЦА
  Светски позната немачка фирма ZF је својим доласком у Панчево отворила врата и другим значајним инвеститорима да дођу у овај град и у њему започну своју производњу. Како је рекао градоначелник Панчева Саша Павлов, ова немачка фирма је данас магнет за слична предузећа, а у прилог томе говори чињеница да ће у септембру свој долазак у Панчево објавити такође велика светска фирма, која се бави истим послом као и ZF, а чија ће инвестиција бити чак и већа, по питању финансија. Колико то значи довољно је подсетити да је ZF у Панчеву изградила свој најмодернији погон, као и да ће поред њега, у овом граду бити и научно-истраживачки центар ове немачке фирме.

 

Најаве градоначелника Панчева Саше Павлова да ће средином септембра свој долазак у овај град објавити још једна велика фирма, ништа мање озбиљна од ZF, а која је место за своју инвестицију нашла, такође, у Северној индустријској зони, као и најава доласка још једног инвеститора у Панчево на пролеће следеће године, много значе. Имајући у виду колико то све има утицаја на смањење незапослености, односно отварање нових радних места у граду, али и повећање будућих прихода локалне самоуправе, говоре да се овај град покренуо са мртве тачке по питању привреде. Градоначелник Павлов инсистира на томе да је све ово постигнуто реализацијим основних циљева зацртаних у Стратегији развоја града Панчева од 2014. до 2020. године, кровног документа, којим су одређени сви кораци ка остваривању основног циља, а то је довођење инвеститора у град.

ИСТОРИЈА
  Подсећања ради, Панчево је био један од највећих индустријских центара у социјалистичкој Југославији. Поред фабрика Јужне зоне, Рафинерије, Петрохемије и Азотаре, овај град је имао своју индустрију пива, Фабрику лаких авиона, камиона и приколица „Утва“ а била је ту и фабрика сијалица „Тесла“, једна од две такве у Југославији и једина у Србији. Поред тога, у најбољим данима радила је и Фабрика стакла, Индустрија намештаја „Гај“, Бродоремонт, Крзнара, Минел, Фабрика скроба, Фабрика обуће, Шумско-индустријски комбинат, Свилара, Плинара и Техногас као и ГИП Конструктор, Лука „Дунав“, „Банаћанка“, „Трудбеник“…
 Све у свему, Панчево је тада имало бруто друштвени производ већи него цела Црна Гора. Нажалост,  већи део ове индустрије Панчева није преживео транзицију, тако да данас овај град није ни близу индустријског центра какав је некада било.  И зато је изузетно значајно да је покренута нова индустријска и инфраструктурна револуција и то брзим корацима.

Поред изградње Северне индустријске зоне, дакле онога без чега ниједан инвеститор не би Панчево ни узео у разматрање за своју инвестицију, инфраструктура је други важан аспект без кога овај град не би био конкурентан за потенцијалне инвеститоре. Павлов се слаже да је некада овај град имао задовољавајућу инфраструктуру, али у њу није улагано нити је занављана, а она је ипак основа свакога развоја, било то у питању развој привреде односно индустрије у граду или развој сектора микро и малих предузећа који ће доласком великих инвеститора у град добити нове могућности.

НАРОДНА БАШТА… настала је за време прве индустријализација Панчева, што не би и…
  • Зато смо доста средстава издвојили за инфраструктуру јер смо знали да ће то, ако будемо привукли инвеститоре, бити добро за град и његов буџет пошто су то инвестиције које ће вратити уложен новац кроз два основна прихода који доминирају на приходној страни буџета, кроз порез на имовину и порез на зараде – објашњава градоначелник Павлов значај визије развоја града, који је у основи поменуте Стратегије. Он додаје да све те инвестиције нису намењене само потенцијалним инвеститорима, већ и самим Панчевцима и као пример наводи изградњу Потамишког колектора који ће, осим инфраструктуре за Северну индустријску зону, значити и грађанима који живе у овом крају града и који је, на крају, услов за изградњу погона за прераду отпадних вода, а што је, на крају крајева, у интересу свих грађана Панчева. Тај нови привредни и индустријски амбијент у граду захтева и даљи развој, занављање и проширивање постојеће инфраструктуре зарад логистичке подршке новим привредним субјектима у граду, али и мобилности грађана коју тај нови економски амбијент захтева, сматра градоначелник Панчева и зато најављује бројне потезе градске власти у том правцу. По питању јавног превоза, јавног осветљења и одржавања путне мреже локална самоуправа се одлучила за модел проватно-јавног партнерства, што ће на крају помоћи да инфраструктура у граду буде све боља, што је један од основних услова за развој привреде града, али и отварања могућности запослења грађана, а тиме и њиховог останка у своме граду у коме ће, поред запослења имати и виши квалитет живљења.