РАДОВИ У ТОКУ... до 21. септембра све мора бити готово

Самош

Обезбеђена средства за рестаурацију радова из Легата Владимира Фијата

НОВИ ПОЧЕТАК САМОШКЕ КУЋЕ КУЛТУРЕ

• Дом културе „Владимир М. Фијат“  постаје све значајнији на културној и туристичкој мапи овога краја – каже директорка Јелена Трајковић
• Велика група туриста из Београда стиже  у  Самош 21. септембра, с посебним разлогом

 

Дом културе „Владимир М. Фијат“ добио је средства за рестаурацију радова који се налазе у Легату Владимира М. Фијата. Министарство за културу и информисање обезбедило је 248.000 динара за рестаурацију радова: „Оријентално купатило“ (Милер), уље на платну, „Млади престолонаследник“ (непознати аутор), уље на платну, „Брадати старац“ (Франтишек Мали), уље на платну и рад Лукијана Бибића „Воденица“, такође рађено у техници уље на платну.

Ово није први пут да је дато поверење Дому културе из Самоша, с обзиром на то да је пре Министарства, и Покрајинск секретаријат за информисање, културу и односе са верским заједницама одобрио 200.000 динара, и то за рестаурацију рада Марка Мурата „Света Петка“, затим за Милићев „Портрет Фладимира Фијата“, са ордењем, као и за рестаурацију „Молитве у Гетсиманском врту“, непознатог аутора. Све слике рађене су у техници уље на платну.

СРПСКИ ДОБРОВОЉАЦ… Владимир Фијат (из његове архиве)
РУМУН „ ОВЕЈАНИ СРБИН“
 Владимир М. Фијат  рођен је у Самошу 1883. године. Учествовао је у Првом светском рату, као солунски добровољац у редовима српске војске. Румунског је порекла а, између осталог,  написао је књигу сећања „Овејани Србин“. Говорио је четири језика, а свом Самошу оставио је легат, какав немају  многи градови у Србији.
Умро је 1959. године у Вршцу.  Где је сахрањен, нажалост,  ни данас није познато.
Али га зато нису заборавили његови Самошани. Дом културе у Самошу, с поносом,  носи његово име.

 

Директорка ове установе, Јелена Трајковић,  каже да је изузетно поносна на то што самошки Дом културе постаје све важнији фактор  на туристичкој и културној мапи општине Ковачица, па и шире.

Дом културе „Владимир М. Фијат“ завредио је интересовање туриста, па се велика група туриста из Београда очекује 21. септембра када ће врата легата бити отворена специјално за њих. У прилог повећаном интересовању за рад самошког Дома културе доприноси и промоција Самоша у оквиру РТС-ове едиције сећања на Велики рат, а издата је и књига сећања Владимира Фијата и то под називом „Овејани Србин“.

Аутор Милован Лукић, приређивач рукописа, добио је сребрну плакету Општине Ковачица за допринос  култури општине.