ПОДРШКА... за мале, али храбре борце за живот

Бела Црква

Пригодно обележавање Дана превремено рођене деце

ПОДРШКА МАЛИМ ДИВОВИМА

• За Дан превремено рођене деце, Градски парк и Омладински дом обасјани  су декоративним љубичастим бојама

Данас, 17. новембра,  у свету се обележава Дан превремено рођене деце, па је тако у Белој Цркви, и ове године, на симболички начин изражена подршка храбрим малим дивовима, и то тако што су Градски парк и Омладински клуб у Главној улици осветљени љубичастом бојом, бојом оптимизма, бојом која светли у инкубаторима, првим принудним боравиштем превремено рођене деце.

У свету се пре времена из мајчине утробе „изађе“  око 15 милиона беба, док се у Србији сваког дана роди 11 беба, чији је боравак у мајчиној утроби краћи од девет месеци, што је више од 11.000 беба у једној години.

Најмања рођена беба у општини Бела Црква је дечак рођен у 6. месецу трудноће, са свега 780 грама  тежине. Данас, тај дечак има  више од 7 година.

Иначе, превремено рођење је најчешћи узрок смртности деце млађе од годину дана, и сваки дан из тог разлога у свету умре милион беба.

Како би преживеле, превремено рођеним бебама неопходна је подршка најсавременијих медицинских апарата, али и знање и искуство и лекара и медицинских сестара, јер се они суочавају са бројним тешкоћама и оболењима, почев од проблема са видом и слухом до болести срца, плућа, као и менталним проблемима, церебралном парализом…

И зато се њихова борба за живот назива борба малих и храбрих дивова. Ту борбу треба подржати увек и у свакој прилици и на сваки пригодан начин.

Зато и признање Општини Бела Црква на пригодно исказаној подршци.

(Фото: БЦИнфо)

Пројекат „Општина Бела Црква данас  – оно што остаје и сутра“ суфинансира Општина Бела Црква.