ПРАВА ПРИЧА... у правом амбијенту

Делиблато

Представљена књига „Укуси Делиблатске пешчаре“, а уз то…

БИО ЈЕ ТО ДАН КОЈИ ИМА СВОЈЕ СУТРА

• Књига Завода за проучавање културног развитка Србије и Народног музеја Панчево говори о традиционалној трпези овог подручја, као и о његовим природним и културним особеностима

После посете Народном музеју Панчево, где су имали прилку да виде прву верзију слике Паје Јовановића „Сеоба Срба“, као и изложбу „Песак, човек, ветар“ у поставци Завода за заштиту споменика културе Панчево, представници медија и сарадници Завода за проучавање културног развитка Србије отишли су у Делиблато на промоцију књиге „Укуси Делиблатске пешчаре“.

Књигу, у издању Завода за проучавање културног развитка Србије и Народног музеја Панчево, уредио је Дејан Загорац, а сви кулинарски и гастрономски специјалитети националних заједница које живе на подручју око Делиблатке пешчаре, штапани су као рецепти, и то на српском и на енглеском језику.

У склопу представљаља укуса овог краја представљене су и његове природне и културно-историјске знаменитости, нематеријална културна баштина, а није изостила ни вожња језером „Краљевац“ и шетња до Чардака, ово пута, на земљи.

На промоцији су говорили Марко Крстић, директор Завода за проучавање културног развитка Србије, Дејан Загорац, уредник „Укуса Делиблатске пешчаре“, Славко Спасић, директор Природњачког музеја Београд, Мирослав Бирцлин, директор Народног музеја Панчево, Гроздана Миленков, в. д. директора Завода за заштиту споменика културе Панчево и др. Сви они, свако из свог угла, говорили су о ономе што ово подручје, подручје Делиблатске пешчаре, сврстава међу посебне раритете не само Србије, са свим особеностима које га красе и које остају трајна обележја мултикултуралности, и јуче, и данас и сутра.

Поред представника свих поменутих културних институција, промоцији су присуствовали и представници Војводина шума, Туристичке организације Ковин, Кластера Делиблатске пешчаре, удружења жена са подручја општине Ковин, као и више угоститеља и љубитеља специјалитета, и оних из кухиње и оних из природног окружења.

(Фото: EPA.rs)

Пројекат „Општина Ковин данас – оно што остаје и сутра“ суфинансира Општина Ковин.
Ставови изнети у оидржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.