Нови Сад

Привредна комора Војводине обележила век постојања и рада

ПОВЕРЕЊЕ КОЈЕ И ДАНАС ТРАЈЕ

• Војводина је данас бренд и иновативна територија, а ПКС ће вам увек бити подршка партнер, рекао је Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије

Привредна комора Војводине (ПКВ) је Свечаном академијом у Конгресном центру Новосадског сајма обележила 100 година постојања и рада. Представници трговаца и занатлија су 1. фебруара 1919. године у Свечаној сали здања Матице српске у Новом Саду основали Трговачко-занатску комору у Новом Саду из које се развила данашња ПКВ.

Обраћајући се присутнима, председник ПКВ Бошко Вучуревић истакао је да нам првих 100 година ПКВ показује да у Војводини постоји предузетнички дух.

„Кроз ПКВ прошли су и били на њеном челу велики привредници. Свима њима ми дугујемо захвалност што су одржали Комору у тешким временима и што су унапређивали њен рад. Комора нисмо само ми који се у њој окупљамо данас. Комора је поверење које јој указују привредници, а које и данас траје“, рекао је Вучуревић.

У знак захвалности Привредној комори Србије (ПКС) и Покрајинској влади на подршци и сарадњи, Вучуревић је уручио захвалнице председнику ПКС Марку Чадежу и председнику Покрајинске владе Игору Мировићу и додао да је спровођењем реформе коморског система, он постао ефикаснији. „Могу слободно да кажем да је коморски систем у Републици Србији јачи и квалитетнији него икада, а самим тим и ПКВ као део тог јединственог система. Као што су сви привредници јачи кад су окупљени у ПКВ, тако је и Комора јача када наступа заједно са другим институцијама“, рекао је Вучуревић.

На Свечаној академији, присутне је поздравио и председник ПКС Марко Чадеж, који је уручио захвалницу председнику ПКВ Бошку Вучуревићу и истакао да свака институција која траје сто година, заслужује сваку похвалу, а да је данашњи дан, како каже, један пресек у којем се присећамо зашто смо овде – због привредника.

„Ово је велики јубилеј и велики дан за привреду наше земље. Војводина је данас бренд и иновативна територија, а ПКС ће вам увек бити подршка и партнер“, рекао је председник ПКС Марко Чадеж.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић рекао је на свечаности да овај јубилеј не потврђује само важност и ефикасност ПКВ, већ и значај и трајност модела коморског окупљања привредних субјеката и заједничког тражења нових путева за успешно пословање и економски развој у целини. Додао је да је једини пут ка заједничком циљу, односно ефикасном и убрзаном економском развоју Војводине, међусобна подршка и партнерски однос Покрајинске владе и ПКВ.

„То је, истовремено, и део политике коју у Војводини водимо од 2016.године, политике окупљања око пројеката, око идеја, око модела функционисања и, најзад, око циљева чији заједнички именитељ јесте бржи економски развој“, нагласио је Игор Мировић.

У оквиру Свечане академије, председник ПКВ Бошко Вучуревић и председник Покрајинске владе Игор Мировић додели су привредницима 56. Годишњу награду ПКВ „Коста Миросављевић“ за значајна привредна остварења у 2018. години. Награђена су три привредна друштва и два појединца – за успешно пословање и постигнуте врхунске резултате у области индустрије је „Термовент СЦ“, Темерин, у области услуга „Бата“, Трешњевац, а у области пољопривреде „Нектар“, Бачка Паланка; за најуспешнију привредницу изабрана је Мирјана Рајков, „СИМ“ из Новог Сада, док је за најуспешнијег привредника признање додељено Предрагу Ђуровићу, власнику и председнику Одбора директора АД „Житопромет“ из Сенте, који се у име лауреата захвалио ПКВ.

„Желео бих да истакнем да је сигурно ова награда подстицај свима нама у нашем будућем раду који би требало да буде, ако не на бољем, онда бар на истом нивоу, као и до сада; и да се захвалим свима онима који су препознали наш рад и наше трајање у том раду у послу којим се бавимо“, рекао је Ђуровић.

Поводом јубилеја, Годишња награда за најуспешније привреднике носи име Косте Миросављевића, дугогодишњег председника Коморе (1919-1939) и најзаслужнијег за њен развој и значајну улогу коју је Комора имала у међуратном периоду.

Свечаној академији присуствовали су и многобројни привредници, председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, чланови Покрајинске владе, представници покрајинских фондова, Матице српске, Архива Војводине, конзулата, ПКС, регионалних комора, Војске Србије, као и представници медија, каже се у саопштењу Кабинета председника ПКВ.