Економија

Пословање Нафтне индустрије Србије у условима пандемије

НИС: ПРОИЗВОДЊА  И ПРОДАЈА НИ У ЈЕДНОМ ТРЕНУТКУ НИСУ СТАЛЕ

Јовица Бојиновић, руководилац Сектора за HSE у Блоку Промет и главни повереник цивилне заштите НИС-а, у интервјуу за квартални билтен Националног нафтног комитета Србије, истакао је да је пословање у условима епидемије новог корона вируса значајан изазов за све пословне системе, посебно велике компаније, попут НИС-а, која броји више од 11.000 запослених

„За велике компаније, попут НИС-а, на првом месту, приоритет је здравље запослених, али и очување стабилности снабдевања грађана, привреде и државних институција. Ова пандемија нам је указала и на нове ризике, али и могућности“, оценио је Јовица Бојиновић.

Он је навео да је пословање у условима епидемије новог корона вируса значајан изазов за све пословне системе, посебно велике компаније попут НИС-а, која броји више од 11.000 запослених  и поред Србије послује и у суседним државама – Босни и Херцеговини, Бугарској и Румунији. Због тога су, према његовим речима, правовремено реаговање и добра организација од кључне важности за суочавање са овим изазовом.

У том смислу, НИС је међу првима формирао кризни тим како би се осигурала безбедност запослених и потрошача са једне стране,  али и одржала енергетска стабилност у Србији, са друге стране. Такође, формирани су тимови у свим организационим деловима у НИС-у, као и у фирмама компаније у региону: „Сви тимови су радили изузетно ефикасно, доносили и координирали превентивне мере, набављали неопходне количине заштитне опреме, а посебно бих нагласио да смо са нашим стручњацима из Департмана за мазива Блока „Промет“ усвојили производњу нашег дезинфекционог средства NISOTEC ANTISEPSOL које смо користили за потребе компаније. Поред тога, пратили смо и даље пратимо све препоруке надлежних државних органа када је реч о сузбијању ширења инфекције“, рекао је Бојиновић.

Бојиновић је навео да  је на нивоу компаније формиран кризни тим који усваја све кључне мере, прати здравље запослених и сарађује са надлежним државним органима. Истовремено, дефинисани су улога и задаци цивилне заштите у компанији која сарађује са републичким штабом за ванредне ситуације: „Највећи изазов у овако бројној и по објектима разуђеној компанији било је успоставити квалитетну комуникацију са запосленима и руководством у циљу правовременог доношења одлука како би бизнис процесе прилагодили новонасталим околностима, а рад учинили безбедним и истовремено ефикасним“, оценио је Бојиновић.

Главни повереник цивилне заштите НИС-а истакао је да  је од почетка избијања епидемије успостaвљена добра информисаност запослених о томе како се преноси инфекција, како се могу чувати, шта да чине у случају да сумњају да су заражени или да су били у контакту са оболелим. Такође, одмах по проглашењу ванредног стања запосленима у администрацији НИС-а омогућен је рад од куће, а посебне мере уведене су на нафтним бушотинама, у Рафинерији нафте Панчево, бензинским станицама. Истовремено, сва службена путовања одложена су до даљњег, а састанци су организовани путем видео везе: „На локацијама НИС-а спровођена је редовна дезинфекција, где год смо могли поставили смо ограде од плексигласа како би се смањио интензитет контаката. Уведена је и обавеза за све запослене о праћењу контаката са колегама на дневном нивоу. Све то резултирало је тиме да смо очували здравље запослених и да производња и продаја на нашим локацијама ни у једном тренутку нису стале“, рекао је Бојиновић.

Он сматра да ће новонастале околности утицати на промену HSE Стратегије и политике у компанији увођењем нових алата и мера, а све у циљу повећања безбедности запослених и процеса у сличним или истим околностима, које ће представљати изазове у будућности: „Пандемија је дефинитивно утицала на промену HSE културе у компанији, која је овом приликом подигнута за још једну лествицу у свим организационим деловима НИС-а“, закључио је Бојиновић, уз констатацију да је ниво HSE свести код запослених унапређен применом мера не само за време боравка у просторима компаније, већ и усвајањем новог безбедног начина понашања у свакодневном животу.