УСКОРО ЗАВРШЕТАК КОМАСАЦИЈЕ... министар Недимовић и градоначелница Митровић, са сарадницима, у Уљми

Уљма

После Делиблата и Беле Цркве, министар Бранислав Недимовић стигао и у Уљму

ЕХ, ДА ПОСЛЕДЊА НЕДЕЉА ЈУЛА НИЈЕ…

Мислим да ова година у погледу финансија неће произвести штету код пољопривредника, али остаје тај жал због лоших временских прилика за пољопривреду у последњој недељи јула месеца – рекао је министар Недимовић

 

Бранислав Недимовић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Србије, посетио је пољопривредно газдинство породице Ђорђев у Уљми, и том приликом разговарао и са многим пољопривредницима из овог највећег вршачког села.

Посета Уљми уследила је само неколико дана пошто је министар Недимовић био у Делиблату и Белој Цркви где је, такође, посећујући успешна пољопривредна, разговарао са пољопривредницима из тих места.

Министру су се у посету Уљми и састанку са пољопривредницима придружили и градоначелница Вршца Драгана Митровић, заменик градоначелнице Дејан Сантрач и члан Градског већа за пољопривреду Слободан Јованов, као и чланови Савета месне заједнице Уљма.

Министар Недимовић је изражавајући задовољство састанком са пољопривредницима, рекао:
„Треба бити објективан и посматрати резултате који ће бити након краја жетве. Чињеница је да смо очекивали веће приносе када је кукуруз у питању, али мислим да ће када све све сагледа ово ипак бити једна просечна година, иако смо у мају и јуну имали већа очекивања. Сунцокрет је негде на прошлогодишњем нивоу, а соја је реално подбацила. Ипак, треба напоменути да је цена производа већа за готово 50 посто у односу на прошлу годину. Људи ће рећи да су скочили и инпути, али они су порасли за тек 27 посто. Зато мислим да ова година у погледу финансија неће произвести штету код пољопривредника, али остаје тај жал због лоших временских прилика за пољопривреду у последњој недељи јула месеца“.
Министар Недимовић се осврнуо и на улагања државе у системе наводњавања.
„У овом тренутку је у току додатних 24 пројекта за системе за наводњавање чиме би у систем ставили 150 хиљада хектара. На држави је да обезбеди инфраструктуру, а на пољопривредницима је да ли ће то да користе. Ми и након обезбеђивања услова дајемо пољопривредницима 50 посто субвенција за набавку опреме. Морамо много да улажемо у такву инфраструктуру, али и у комасацију и електрификацију. То је главни посао државе, а то је, уосталом, садржано у „Србији 2025“ као највећи приоритети у погледу финансирања“. 
Драгана Митровић, градоначелница Вршца, упознала је министра са тренутним актуелностима у области пољопривреде на локалном нивоу:
„Град Вршац када је у питању пољопривреда највише новца издваја за комасацију пољопривредног земљишта, само ове године из буџета је издвојено 43 милиона динара и завршен је поступак комасације у К.О. Влајковац и Избиште, а очекујемо завршетак и у  Уљми, као највећем насељу на територији Града Вршца. Наставак, односно израда нових програма комасације у свим осталим катастарским општинама где она још није спроведена очекује нас у наредном периоду. Поред комасације као највећег приоритета, Град Вршац издваја и значајна средства за чишћење каналске мреже на пољопривредном земљишту у циљу одводњавања, затим ту су бесплатне анализе земљишта за наше пољопривреднике, а почев од ове године, обзиром да је година била сушна, ушли смо у пројекат Електрификације поља у  сврху наводњавања пољопривредног земљишта. Крајем године планирамо да отпочнемо и са израдом стратегије виноградарства и винског туризма, превасходно у циљу унапређења пољопривреде као примарне гране.“
На крају посете домаћин данашњег састанка Драгиша Ђорђев истакао је задовољство због најављеног решавања проблема са правовременом организацојом лицитације државног пољопривредног земљишта и захвалио се Граду Вршцу на одличној сарадњи и сталној подршци пољопривредницима. 

Пројекат „Град Вршац – грађанин као кључни актер градске локалне самоуправе“ суфинансира Град Вршац.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.