Панчево

ПОМЕН ЖРТВАМА РАТОВА ДЕВЕДЕСЕТИХ

Један од најтрагичнијих датума током ратова вођених деведесетих година на територији бивше Југославије, јесте 16. октобар. Те среде, 1991. године, на подручју источне Славоније је пострадао велики број Срба. У војним записима је остало забележено да су били изложени батинању, рањавању, сакаћењу, пљачкању, незаконитом хапшењу и киднаповању и убијању од стране припадника ЗНГ, МУП-а Хрватске и чланова ХДЗ-а.

У помен на тај трагичан догађај, ово је друга година како представници панчевачког УБНОР-а, Удружења бораца народноослободилачких ратова, 16. октобра полажу венце на споменик постављен на Тргу краља Петра Првог, на месту где се завршава Улица војводе Живојина Мишића. Овај споменик је, иначе, подигнут пре три године у знак сећања на Панчевце  погинуле у ратовима деведесетих.

Након заједничког поласка из просторија УБНОР-а, у Улици др Касапиновића број 1, венце су данас положили и својим палим суграђанима одали почаст минутом ћутања и пригодним обраћањима: представници панчевачког УБНОР-а, панчевачког Удружења ратних војних инвалида, Удружења војних пензионера, представници „Ромашке“ – Удружења Руса и потомака и пријатеља, Координационог савета руских сународника Србије, чланови Синдиката полиције, представници ПОКС-а – Покрета за обнову Краљевине Србије, чланови продица пострадалих, као и неколицина суграђана.

  • Војник који погине на ратишту, умире тек онда када га заборавимо, рекао је

пуковник Миодраг Капор, председник Удружења пријатеља 72. специјалне бригаде, истичући да се нада да ће наредних година број присутних, нарочита представника Града и руководећих градских структура бити већи јер је изузетно важно да се не забораве храбри људи који су дали све што имају да би сачували своју земљу и своје Панчево.

На полагање венаца на споменик својим пострадалим суграђанима у ратовима деведесетих, кренуло се из седишта УБНОР-а.

Г.В.