ПОСЛЕ АКАДЕМИЈЕ... и полагање венаца на споменик палима борцима у 2. светском рату

Вршац

Положени венци и одржана свечана академија за Дан ослобођења Вршца

ПАЛИ ЗА СЛОБОДУ СЕ НЕ ЗАБОРАВЉАЈУ

• Наша је морална обавеза да чувамо сећања, али и да чувамо идеал слободе – истакао је Милован Вујичић, заменик председника Скупштине града

После Беле Цркве, која је ослобођена 1. октобра 1944. године, дан касније ослобођен је и Вршац, дан касније Алибунар…

Дан ослобођења Вршца у Другом светском рату, 2. октобар, свечано је обележен академијом у Градској кући, а потом су положени и венци на споменик палим борцима.

Свечана Академија, поводом 77 година од ослобођења Вршца у Другом светском рату, одржана је у свечаној сали Градске куће у Вршцу, а у организацији СУБНОР-а. Академија је почела  химном Србије у извођењу дечјег хора „Звончићи“, а потом и стиховима Васка Попе.

Присутнима се потом обратио Милован Вујичић,  заменик председника Скупштине града Вршца.

  • Уверен сам да нема тих речи којима се могу описати захвалност и поштовање, које исказујемо свима који су своје животе дали за слободу. Такође, наша је морална обавеза да чувамо сећања, али и чувамо идеал слободе, који су нам оставили преци крвљу и знојем стечен, истакао је Вујичић.

Након тога, окупљенима су се обратили и аташе руске Амбасаде у Београду Сергеј Госте и председник СУБНОР-а Војводине Јово Барошевић.

Поново је додељена и Октобарска награда, а она је ове године отишла у руке колектива Етно куће „Динар“. Награду је примио Дамир Мунћан, а уручио му је председник вршачког СУБНОР-а Драгољуб Ђорђевић.

Након свечане академије на Градском гробљу у Вршцу положени су венци на споменик палим борцима у Другом светском рату.