БИЋЕ ТУ ЈОШ ТОГА... Маја Витман на Тамишком кеју

Једно питање- један одговор

Маја Витман, градска менаџерка Града Панчева

И 2023. ПРОТИЧЕ  У ЗНАКУ ЗНАЧАЈНИХ ИНФРАСТРУКТУРНИХ ПРОЈЕКАТА

  • Велико хвала свим грађанима на сарадњи, сугестијама, примедбама и залагању да наш град и насељена места учинимо што бољим местом за живот, како нама тако и…

У складу са њеном функцијом, Маји Витман, градској менаџерки Града Панчева, поставили смо само једно питање:

   – Како оцењујете ову, 2023. годину, са становишта започетих и реализованих инфраструкттурних пројеката.

Ево њеног одговора који смо, признајемо, морали мало да скратимо јер је превазилазио оквире једне Стартове странице.

-Стратешки постављени циљеви базирани на економском и инфраструктурном развоју, као темељу свих инвестиција које се успешно спроводе, протичу у својој планираној динамици. И ова година је у знаку великих инфраструктурних инвестиција које се настављају у континуитету. Оно што бих посебно истакла то је уважавање гласа грађана и поштовање приоритета које они стављају пред нас, то је та стратегија развоја предвиђена Плано развоја Града Панчева за период 2022-2028. године, а која се у својој основи ослања на политику нашег председника Александра Вучића. 

У својим активностима руководимо се  значајем улагања у развој града и свих насељених места, водећи рачуна о важности сарадње са свим месним заједницама, као и са целокупним комуналним сектором, а ту је свакако и лични контакт са  у грађанима који су увек расположени да се укључе у разговор о проблемима с коима се суочавају, као и  о начину за њихово превазилажење.

Када говоримо о најзначајнијим инвестицијама, попут завршених радова прве фазе реконструкције Потамишја или Улице Цара Лазара које смо урадили прошле године, свакако морамо напоменути завршетак радова четврте фазе уређења централног градског парка. Драго нам је да се „Летњи програм“ културних установа  одвијао на овом простору, и да су сви који су га тада посетили или у њему учествовали,  имали изузетно позитивне коментаре. Показало се да смо хортикултуру солидно решили, иако је било разних критика и сумњи. Увођење поп-уп система заливања је била права ствар, и наставићемо са оваквим улагањима.

Пројекат јавно-приватног партнерства се показао као фантастично решење и нећу бити нескромна ако кажем да је један од најбољих стратешки дугорочних пројеката које спроводимо. За две и по године урадили смо 170 улица у граду и насељеним местима, односно 85 километара путева. Управо поменутим пројектом  управо смо завршили радове на реконструкцији Улице Светозара Шемића до Синђелићеве – продужетка улица Светог Саве и Железничке.  Овим радовима смо комплетно реконструисали овај блок са уређењем обостраних тротоара,  изведени су и радови на водоводној, фекалној и кишној канализацији а изградили смо и кружни ток и тиме омогућили услове за изградњу будуће аутобуске станице.

ЧУТИ ГЛАС ГРАЂАНА… а онда га и уважити, то је најбитније

Пројектом ЈПП, поред поменутих, комплетно смо реконструисали и улице Бранка Ановића, Радничку, Јосифа Маринковића  и  приступну саобраћајницу у Северној пословној зони.

Такође, завршили смо и радове у првом делу Улице Кнеза Михаила Обреновића у дужини од скоро 200 метара, од Граничарске до Улице Милке Марковић, са обостраним тротаорима и паркинзима дуж једне стране, положеним електро-инсталацијама и постављеном новом расветом, а урадили смо и реконструкцију водоводне мреже и фекалне и атмосферске канализације, уз   изграђен  максималан број паркинг места.

Тренутно, у току су радови у улицама Братства и јединства у Војловици и Патријарха Чарнојевића у насељу Горњи град, која до краја новембра треба да буде у функцији.

Осим тога, у сарадњи са Управом за капитална улагања, настављамо радове у Улици Кнеза Михаила Обреновића, у дужини од 555 метара, а након спроведеног поступка јавних набавки крећемо са радовима и у Улици Димитрија Туцовића.

Не заборављамо насељена места. У току су радови на рехабилитацији улица и јавних површина у Омољици, Банатском Брестовцу, Качареву, Глогоњу, Банатском Новом Селу и Старчеву, а ускоро креће се и са радовима на сређивању улица у Долову и Јабуци.

С обзиром на значај атмосферске канализације, и ту су у току радови у више улица, а посебно бих истакла пројекат изградње фекалне канализације на Караули,  који суфинансира  Управа за капитална улагања АП Војводине. Реализацијом овог пројекта могућност прикључења на фекалну канализацију  имаће, осим 300 домаћинстава,  и 24 мала и средња предузећа, што само по себи указује на значај ове инвестиције за даљи развој овог дела града. Оно што не треба заборавити је чињеница да је реализација овог пројекта омогућена изградњом потамишког колектора, који увелико функционише.

РАДОВИ ПО ПЛАНУ ИЛИ … Маја Витман на једном од градилишта

Што се тиче објеката високоградње, Град је обезбедио средства у буџету за изградњу новог објекта у Гимназији “Урош Предић”, површине 981 м2, као и за израду техничке документације за извођење радова на изградњи два нова вртића на Стрелишту, у комплексу ОШ “Мирислав Мика Антић” и на Миси, у наставку ОШ “Свети Сава”. Радови на изградњи новог објекта Гимназије су увелико у току и  презадовољни смо да након 135 година управо ова власт, поред реконструисаног објекта фискултурне сале, гради и нови објекат, што је инвестиција које ће се памтити и бити од значаја за све будуће генерације.

Такође, завршавамо радове и у Банатском Новом Селу на реконструкцији дела зграде ОШ “Жарко Зрењанин”. Планираном реконструкцијом се предвиђа стварање простора за децу вртићког и предшколског узраста од 3-6 година, капацитета око 104 детета, подељених у четири групе…

Посла има још доста и наставићемо да стварамо услове и амбициозно радимо као и до сада. Велико хвала свим грађанима на сарадњи, сугестијама, примедбама и залагању да наш град и насељена места учинимо што бољим местом за живот, како нама тако и  нашим потомцима.   Живети данас у Панчеву и пре 10 година, разлика је дефинитивно видљива.

Идемо даље – то је  порука Маје Витман, градске менаџерке Града Панчева, на крају одговора на наше питање с почетка текста.

(Старт 013)