ТРЕЋА ГОДИНА... Драгана Митровић са актерима нове сезоне пројекта „Кутак за родитеље“

Вршац

Почела реализација пројекта „Кутак за родитеље“, трећу годину заредом

НОВА ПОДРШКА ПОДСТИЦАЈНОМ РОДИТЕЉСТВУ

• Град Вршац ће настојати да се све испланирано и пажљиво припремљено, на најбољи могући начин практично и примени кроз свеобухватну подршку како садашњим, тако и будућим родитељима – истакла је градоначелница Вршца Драгана Митровић

Град Вршац, уз подршку Министарства за бригу о породици и демографију, Сталне конференције градова и општина, Уницеф-а, Центра за подршку раном развоју „Хармонија и ЛЕГО фондације, данас, у просторијама Дома здравља Вршац, организовао је званично отварање „Кутка за родитеље“, као базичну меру подршке подстицајном родитељству у раном развоју деце у оквиру пројекта „Подршка локалним самоуправама у ширењу добрих политика и пракси подршке родитељству.

Почетку рада „Кутка за родитеље“ присуствовала је и градоначелница Вршца Драгана Митровић, која је пружила велику подршку реализацији ове, веома битне мере подршке родитељима.

Велико ми је задовољство да смо у прилици да званично отворимо „Кутак за родитеље“, као базичну меру подршке подстицајном родитељству у раном развоју деце, у оквиру пројекта „Подршка локалним самоуправама у  ширењу добрих политика и пракси подршке родитељству“, који је наш Град препознао и успешно реализовао уз подршку Министарства за бригу о породици и демографију и у партнерству са Сталном конференцијом градова и општина, Уницефом, као и Центром „Хармонија“ и ЛЕГО фондацијом.

Град Вршац је у овој години издвојио 1.450.000 динара за овај пројекат који представља део ширег програма „Подстицајно родитељство кроз игру“, а који спроводи и подржава Влада Републике Србије. Потписивањем Меморандума о сарадњи и примени интегрисаног модела подршке са Сталном конференцијом градова и општина, Град Вршац је у претходне две године реализовао све планиране активности предвиђене овим пројектом. Формирали смо Радно тело за подршку подстицајном родитељству и раном развоју које сачињавају представници локалне самоуправе као основног носиоца, координатори свих активности на локалном нивоу и представници установа учесника пројекта. Потом је урађена детаљна анализа стања и процена индикатора ових области на територији Града Вршца и донет је Протокол о сарадњи на реализацији овог пројекта којим смо као крајњи циљ дефинисали и усвојили  интегрисане мере подршке за подстицајно родитељство и рани развој деце. До данас је преко 50 стручњака запослених у установама из ових области прошло стручне едукације од стране најеминентнијих стручњака, а одржавани су и стручни скупови са менторима и представницима других локалних самоуправа у циљу размене искуства, знања и праксе.  

Желим да изразим велику захвалност свима који су учествовали и допринели успешној реализацији пројекта, нашим партнерима и сарадницима,  нашем тиму локалне самоуправе, директорима и координаторима  наших установа који су у свему успешно и активно  сарађивали,  стручњацима наших установа: лекарима, патронажним сестрама, психолозима, специјалним педагозима, социјалним радницима и васпитачима који су тако мотивисано и предано  учествовали у свим активностима и изазовима на реализацији и остварењу задатака  овог пројекта. Град Вршац ће настојати да се све испланирано и пажљиво припремљено, на најбољи могући начин практично и примени кроз свеобухватну подршку како садашњим, тако и будућим родитељима – истакла је градоначелница Митровић.

СПРЕМНО И… нема шта, просторни услови су на високом нивоу

Кутак за родитеље“ је базична мера подршке и одвија се у посебно, за то, намењеном и опремљеном простору, у коме ће се једном недељно одржавати интерактивне радионоце са родитељима од стране стручњакана теме које су родитељи тражили путем спроведених анкета и које обухватају најразличитији спектар области везаних за рани развој: од фаза типичног развоја деце, атипичних промена, одступања у развоју, психосоцијалне подршке породицама у кризи, исхрана и нега по најсавременијим методама , подстицање развоја кроз игру, стимулација психомоторног развоја, позитвна мотивација , превазилажење тешкоћа  и многе друге.

Осим „Кутка за родитеље“, планиране су још две мере подршке које се реализују у оквиру Предшколске установе: „Подршка дефектолога“ и Центра за социјални рад „Психосоцијална подршка породицама у кризи и породицама из осетљивих друштвених група.

Поред Драгане Митровић, свечаности почетка рада треће сезоне „кутка за родитеље“ присуствовали су и Маја Ристић Лажетић, чланица Градског већа за социјална питања, Борко Минић, директор Дома здравља Вршац, Јелена Ђокић, директорка СБПБ Славољуб Бакаловић” Вршац, Ивана Војводић, консултанткиња УНИЦЕФА, др Љиљана Лазић, директорка Завода за јавно здравље Панчево, Емина Минић, директорка Дома здравља Бела Црква, Биљана Шинжар, директорка Специјалне болнице за плућне болести…