ВОЛОНТЕРИ НА СТАРТУ... овде се спаковало, а онда следи...

Ковачица

Почела акција подела поклон пакета социјално угроженим лицима

УЗ ПАКЕТ, И РАЗГОВОР МНОГО ЗНАЧИ

• Осам хиљада пакета, са основним прехрамбеним производима, наредних добиће пензионери са пензијама мањим од 30.000 динара, као и социјално угрожена лица

Уз финансијску потпору Покрајинске владе, Општина Ковачица је, у овим посебним околностима, обезбедила 8.000 пакета, и то за све пензионере, чије пензије не прелазе 30.000 динара, али и социјално угрожена лица, са евиденције Центра за социјални рад.

Пакети садрже основне прехрамбене производе, као и  средства за кућну хемију, посебно неопходна у овим условима.

Милан Гарашевић, председник општине и командант Општинског штаба за ванредне ситуације,  на самом почетку расподеле пакета  истакао је  да ће се, заједно са волонтерима, и сам укључити у ову акцију, како би поразговарао са што више пензионера и видео „да ли постоји још нешто што можемо учинити за њих“.

Један од бројних волонтера, Емануел Лулупеску из Уздина, каже да волонтери вредно раде и све постижу, истичући да људе, поред поклона, и те како обрадује и непосредан разговор са њима, посебно оне саме, који сваку посету доживљавју као својеврсну подршку у ситуацији у којој се налезе, и они и сви други.

Имајући у виду број пакета који треба расподелити, акција, која је почела јуче, трајаће неколико дана, а најбитније је да помоћ стигне до свих оних којима је она у овом тренутку најпотребнија.

ВОЛОНТЕРИ НА ЦИЉУ … непосредно уручивање на кућне адресе

Иначе, ово је само једна од мера које се примењују у општини Ковачица, а чија је сврха да се колико је год то могуће у постојећим околностима помогне свим оним грађанима којима је потребна помоћ, не само материјалне природе.

У том смислу, у непрекидној функцији су и контакт центри при свакој месној заједници, а преко којих старија и немоћна  могу затражити помоћ од волонтера у набавци медикамента и намирница,  а обезбеђени су и бесплатни оброци за све оне који се налазе у незавидној материјалној ситуацији.

Сем тога, формиран је Центар за психолошку помоћ, јер има и оних који не подносе баш тако лако кућну изолацију, као и оних којима страх од корона вируса ствара анксиозност и депресију, с чиме се није нимало лако изборити без стручне помоћи онога који зна шта у таквим тренуцима треба рећи и радити.

Пројекат „Општина Ковачица – локална самоуправа у функцији самоуправе грађана“ суфинансира Општина Ковачица