Падина

Петнаест година Етно дома – словачке националне куће

ЗАХВАЉУЈУЋИ УДРУЖЕЊУ ЖЕНА

• А онако како то само Словакиње знају, додуше и уз помоћ  групе грађана, који су препознали…

Године 2006. а поводом обележавања 200 година од формирања насеља Падина, на иницијативу месног Удружења жена, основан је Етно дом,  један у низу етно домова у мултинационалној и мултикултуралној општини Ковачица.

Етно дом се налази у кући у којој је некада становао један цркењак, а онда је, када је кућа остала празна, захваљујући женама Падине и уз подршку неколицине грађана „јачег пола“, та кућа сређена, како то већ Словакиње знају, и постала права словачка национална кућа, која на оригиналан и аутентичан начин приказује живот Словака у првих 100 година, на новом простору и у новим околностима, које нису биле нимало лаке, посебно због великих проблема са водом.

У реновираној и преуређеној кући, агилне чланице Удружења жена изложиле су старе предмете, које су саме скупљале по селу, затим старе фотографије, које су смештене у предсобљу и одсликавају историју овог насеља и његових мештана, а у просторијама до улице су соба за дневни боравак и спаваћа соба, уређене онако како су те собе изгледале пре 200 година. Ту је и кухиња, спремна за кување и печење хлеба и кромпира у паорској пећи, али за потребе туриста, и разних словачких специјалитета, уз неизбежно вино, приде. Иначе, посете се најављују, и тада се за туристе припрема традиционални словачки доручак.

Етно дом има и двориште, које ће, када се у потпуности заврши и његово сређивање, представљати целовиту слику сеоског домаћинства, и куће и окућнице, онако како је то изгледало у 19. веку.

Сем што је словачка национална кућа, са дословно тим значењем, Етно дом је и место где његове оснивачице – Удружење жена – одржавају креативне састанке, а служи и за организовање мањих пригодних прослава.

Иначе, прво  удружење жена у Падини основано је још 1923.године, да би 80 година после, 2003. године његовим траговима кренуло Удружење жена „Падина“, које окупља око тридесетак жена, које на свој начин чувају и афирмишу традицију и обичаје свог народа.

Пројекат „Општина Ковачица – знакови поред пута“ суфинансирала Општина Ковачица.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

(Старт 013)

(Фото: ТО Ковачица)