ЗНАЧАЈНА ПОМОЋ... Ђорђе Милићевић и Саша Павлов

Нови Сад

У Покрајинској влади уручени уговори за финансирање 44 пројекта у 28 локалних самоуправа

ПАНЧЕВУ ЗНАЧАЈНА  СРЕДСТВА ЗА ДВА ПРОЈЕКТА У КОМУНАЛНОЈ ОБЛАСТИ

• Панчеву одобрена 69 одсто средстава за изградњу водоводне мреже у Улици Јабучки пут и 49 одсто за за изградњу канализационе мреже у Пелистерској улици

Дана 26. априла 2018. године у Покрајинској влади, потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић свечано је уручио уговоре председницима локалних самоуправа који су остварили право на средства по основу конкурса о додели средстава за суфинансирање изградње, санације и реконструкције водних објеката у јавној својини и објеката фекалне канализације на територији АП Војводине у 2018. години, расписаног од стране Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство.

Присутнима су се овим поводом обратили потпредседник Ђорђе Милићевић и мр Вук Радојевић, покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство, а уговоре  за Град Панчево је свечано потписао градоначелник Саша Павлов.

Граду Панчеву су, по овом конкурсу одобрена средства за два пројекта: пројекат „Изградња недостајуће водоводне мреже у Улици Јабучки пут у Панчеву“. Укупна висина средстава је 19.197.303,50 динара, од чега Покрајински секретаријат обезбеђује 13.264.139,40 динара, што представља 69%, а Град Панчево 5.951.164,10 динара, тј. 31% средстава.

А НА КРАЈУ… заједнички снимак 28 представника локалне самоуправе и чланова Покрајинске владе

За други пројекат „Изградња недостајуће канализационе мреже у Улици Пелистерској у Панчеву“, Покрајински секретаријат обезбеђује 3.247.689,44 динара, што представља 49%, а Град Панчево остатак од 51% (3.380.248,20 дин). Укупна инвестициона вредност је 6.627.937,64 дин.

По овом конкурсу, Аутономна покрајина Војводина – Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство одобрио је средства за суфинансирање 44 пројекта укупно у 28 локалних самоуправа.

Градоначелник Панчева Саша Павлов, након потписивања уговора је изјавио:

„Реч је о врло важним пројектима. Морам напоменути да на основу конкурса за суфинансирање изградње или ревитализације водних објеката у јавној својини и водоводне и фекалне канализације, по овом конкурсу град Панчево је конкурисао са два пројекта. Оба пројекта су одобрена и зато заиста велика захвалност на овој огромној подршци, не само ове године, него и неколико година иза нас Покрајинском Секретаријату за пољопривреду, водопривреду и шумарство и наравно Покрајинској влади. Пројекат изградње секундарне водоводне мреже на Јабучком путу, нам је од изузетне важности. Када кажем секундарне мреже, то значи водоводна мрежа са једне и друге стране Јабучког пута, негде око два километра дужине, која ће омогућити прикључење великог броја домаћинстава, најмање око 300 корисника, пре свега из насеља Караула, наших суграђана. Моћи ће да буду корисници здраве, пијаће воде, а опет са друге стране то је велика подршка и нашој привреди јер управо на том потезу Јабучког пута имамо негде близу 20 привредних субјеката из сектора микро и малих предузећа, што је од изузетног значаја за привредни развој града Панчева и за нова запошљавања.

На овај начин могуће је да добију конкурентније услове за своје пословање. Тај пројекат је и скупљи пројекат од другог, али који ништа није мање значајан за наше суграђане. Реч је о просецима у Пелистерској улици и фекалној канализацији у дужини близу 300 метара, која ће  омогућити  да се преко 400 наших суграђана прикључе на мрежу фекалне канализације, што је веома битно ради даље изградње овог дела нашег града, који је можда инфраструктурно један од најнеопремљенијих у овом тренутку, тако да нам ова изградња фекалне канализације јесте од великог интереса. Она ће паралелно да се ради и са изградњом недостајеће фекалне канализације на самом Новосељанском путу, а све са крајњим циљем, а то је подршка коју ћемо више него сигурно, јер смо ушли у њихов програм, да добијемо од КFW-а за изградњу постројења за прераду отпадних вода, који потенцијално и капитално треба да буде пројекат од изузетног значаја за град Панчево. Тај пројекат ће бити од већег значаја уколико имамо изграђенију инфраструктуру што се тиче фекалне канализације, тако да на овај начин ми покривамо и цео град са свим приградским насељима на тај систем који ће сутра бити прикључен на постројење за прераду отпадних вода. Кад све то саберемо, значи још једном подвлачим два врло важна пројекта. Важност ових пројеката се посебно истиче у подршци, коју град више него икад има од Покрајинске владе“,  каже се у саопштењу Градске управе града Панчева.

Пројекат “Панчево – локална самоуправа у форми самоуправе грађана” су/финансирао Град Панчево