УШТЕДИ ЕНЕРГИЈУ... зграда Општине, треће ноћи „Европске недеље мобилности“

Пландиште

Општина Пландиште обележила „Европску недељу мобилности“

ОВЕ ГОДИНЕ ПОРУКА: УШТЕДИ ЕНЕРГИЈУ!

 Општина Пландиште је најмања општина у Србији и једина у Јужнобанатском управном округу која је обележила Европску недељу мобилности“, у друштву са још 25 градова и општина Србије

Општина Пландиште се 2020. године први пут прикључила европским градовима који од 2002. године, сваке године бројним активностима обележавају “Европску недељу мобилности” која од оснивања до сада увек траје у периоду од 16. до 22. септембра. Партнери на овом пројекту су основне школе: “Доситеј Обрадовић” Пландиште, “Јован Стерија Поповић” Велика Греда и “Јован Јовановић Змај” Хајдучица, са подручним одељењима. Мото овогодишње Европске недеље мобилности био је „Уштеди енергију“.

Током недеље, скоро 3.000 градова и општина подстиче промене понашања у корист активне мобилности, јавног превоза и других чистих, интелигентних транспортних решења организовањем активности и догађаја за подизање свести са локалним заинтересованим странама. Европска недеља мобилности је манифестација чији је покровитељ Европска комисија, а у Републици Србији овом акцијом координира Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Стална конференција градова и општина, у партнерству са градовима и општинама које обележавају Европску недељу мобилности.

Општина Пландиште је током Европске недеље мобилности организовала искључење декоративне расвете на свим зградама локалних институција и јавних установа, у понедељак, 18. септембра, у времену од 20 до 21 час. У уторак, 20. септембра, . расписан је Ликовни конкурс за ученике нижих разреда све три основне школе на тему “Уштеди енергију”, а током целе недеље пропагирани су здрави стилови живота, долазак на посао и у школу бициклима или пешке, без аутомобила. Највећи број деце која у школу долази бициклима је у Великој Греди, из ОШ ”Јован Стерија Поповић”.

У петак, 22. септембра, последњег дана манифестације који је одређен да буде и Дан без аутомобиле и када су замољени и општински функционери да на посао дођу без аутомобила, изабрани су и најуспешнији ликовни радови ученика свих школа са подручним одељењима, а ученицима, ауторима тих радова, припремљени су пригоди поклони, прибор за сликање и слатки пакет и дипломе.

Основним школама, које су ове године биле једини партнери, биће уручене захвалнице за учешће у обележавању овогодишње Европскке недеље мобилности.

 Општина Пландиште је најмања општина у Србији која је обележила Европску недељу мобилности“, а у друштву са још 25 градова и општина (Александровац, Бачка Паланка, Бајина Башта, Бела Паланка, Београд, Чајтина, Ниш, Кањижа, Крушевац, Кула, Нови Сад, Нови Пазар, Топола, Врњачка Бања, Осечина, Пирот, Пландиште, Соко Бања, Сомбор, Србобран, Ужице, Велико Градиште, Власотинце, Врање и Врањска Бања).

(Према: сајт Општине)

Пројекат „Једним путоказом до 14 насељених места“ суфинансира Општина Пландиште, Решење бр. 681-3/2023-II од 22. 5. 2023. Ставови изнети у медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.