СРЦЕ ЕВРОПЕ ЗА... вредна опрема за Дечије одељење

Панчево

Општа болница Панчево добила вредну донацију

ОПРЕМА ВРЕДНА 67 ХИЉАДА ДОЛАРА

• Дечије одељење Опште болнице Панчево добило је вредну донацију захваљујући Ротари клубу Панчево и бициклисти Душану Милојкову, чији су пројекат подржали бројни Ротари клубови из света, као и Америчка агенција за међународну сарадњу

У петак, 16. јула, Општој болници у Панчеву свечано је уручена донација два инкубатора, стола за реанимацију и три лампе за фото-терапију. Вредност ове донације, која је реализована уз подршку Америчке агенције за међународни развој (USAID) и Ротари клуба Панчево је преко 67 хиљада долара, што је само део средстава од преко 350 хиљада долара, која су кроз пројекат “Срце Европе” намењени Србији за ову годину.

Овај пројекат помоћи Дечјем одељењу панчевачке Опште болнице, под називом “Бициклом за бебе”, покренуо је Панчевац Душан Милојков, стонотениски тренер и бициклиста, који је дошао на идеју да бициклом пређе дестинацију до Брисела, како би обезбедио средства за Болницу, а ову његову идеју је подржао Ротари клуб Панчево, којој су се касније прикључили и бројни Ротари клубови из градова Европе кроз које је он бициклом прошао. Милојков је пре две године прешао око осам хиљада километара бициклом од Ковина до Брисела, чиме је покренуо акцију прикупљања средстава за панчевачку болницу која, због пандемије, прошле и ове године није настављена.

УЗ БИЦИКЛ И РОТАРИЈАНЦЕ ДО… Душан Милојков

Ипак, средства су обезбеђена уз помоћ Ротари клубова из Европе, САД као и Ротари клубова из Београда, Смедерева и Панчева, напоменула је овом приликом Зорица Јестровић, гувернерка дистрикта Ротари клуба Србија и Црна Гора, која је присуствовала свечаном уручењу донације. Директор мисије USAID у Србији Тод Ендруз је подсетио да се ове године обележава две деценије партнерства ове организације са Србијом и њеним грађанима, кроз коју је она донирала преко милијарду долара помоћи грађанима и институцијама, а у циљу бољег живота грађана и напретка Србије у реформама.

Др Слободан Продановић, помоћник директора Опште болнице Панчево, захвалио је на донацији Служби педијатрије, којом ће се побољшати рад педијатара-неонатолога и на тај начин смањити стопа смртности новорођене деце и подсетио да су ове организације у претходном периоду већ подржале рад панчевачке болнице и тако помогле њен рад.

Душан Милојков се овом приликом захвалио Ротари клубовима на подршци и партнерству,  нагласивши да је помоћ намењена Дечијем одељењу болнице управо зато што су деца наша будућност. Он је најавио наставак акције као и излазак књиге о овом његовом путу кроз Европу, од чије продаје ће средства такође ићи за даљу набавку неопходне опреме Општој болници у Панчеву.