СВЕ ПЛАНИРАНО И РЕАЛИЗОВАНО... Виолета Симић

Бела Црква

Одржана 29. седница Скупштине општине Бела Црква

УСВОЈЕНИ ЧЕТВРТИ РЕБАЛАНС И НОВИ БУЏЕТ

• Пројекција буџета за 2023. годину је готово иста као и за 2022, мада је ова година завршена са ребалансом који је за готово 128 милиона динара већи од првобитно планираног буџета пре годину дана

На свом 29. заседању у овом сазиву, последњем у овој години, одборници Скупштине општине Бела Црква су, најпре усвојили четврти ребаланс овогодишњег буџета, који је за  готово 128 милиона већи од првобитно планираног пре годину дана, а онда су приступили усвајању буџета за 2023. годину.

Предлог буџета за 2023. годину, према речима Алме Саватовић, начелнице Одељења за буџет и финансије, „састоји се од укупних прихода и примања од продаје нефинансијске имовине, у износу 625.634.000,00 динара, а укупни расходи и издаци у износу од 686.700.000,00 динара. Расходи планирани у већем износу од 61.066.000,000 динара покривају се пренетим средствима из претходне године – рекла је Алма Саватовић.

Интересантно да је планирани буџет за око четири милиона динара мањи од оног планираног за 2022. годину, али који је ребалансима повећан за готово четвртину укупног износа.

О активностима у одлазећој години и о онима у предстојећој, говорила је Виолета Симић, председница Општине Бела Црква.

Са становишта локалне самоуправе општине Бела Црква, 2022. годину смо конзервативно и опрезно планирали и успели да скоро све планирано и реализујемо. Обзиром на висину нашег буџета и структуру циљних група на територији општине Бела Црква, пуно средстава смо определили за побољшање функционисања образовних установа, система социјалне заштите и здравства. Завршена је прва фаза пројекта „Бела Црква без баријера“. Некадашња школска зграда, која је годинама уназад била запуштена, постаће Инклузивни центар за особе са инвалидитетом и сметњама у развоју. По први пут, након више деценија, финансирали смо набавку новог школског намештаја. Кренули смо од највеће градске школе, Основне школе „Жарко Зрењанин“, која има и највећи број ђака. На згради подручног одељења Основне школе „Марко Стојановић“ у Банатској Паланци замењена је столарија и уграђени су најсавременији инвертер клима уређаји. Специјална болница за плућне болести „Др Будислав Бабић“ набавила је ново санитетско возило, мобилни дигитални рендген апарат, а Влада Аутономне Покрајине Војводине обезбедила је ЦТ апарат савремене технологије. Током 2022. године акценат је био на малим пројектима који побољшавају услове живота суграђана, као и улагањима у туризам, који је од виталног значаја за Белу Цркву. Тако смо планирали и буџет за 2023. годину. Становници општине Бела Црква добили су теретану на отвореном, која највише значи спортистима, али и туристима који долазе на белоцркванска купалишта. Теретана се налази на Главном белоцркванском језеру, а урадили смо и ново спортско игралиште за одбојку на песку. Општина Бела Црква ангажовала је машине и људске ресурсе и за уређење нове плаже на Врачевгајском језеру. Ове године буџет за спорт је већи него икада, имали смо низ акција подршке нашим спортским клубовима у виду донације спортске опреме“ – истакла је, између осталог, Виолета Симић.

На крају седнице одборницима се обратио Марјан Алексић, председник Скупштине општине.

Имали смо потврђивање мандата двојици нових одборника, након чега су они положили заклетву. Усвојили смо и четврти ребаланс општинског буџета за 2022. годину. Веома је значајно што су одборници једогласно усвојили и одлуку о буџету општине Бела Црква за 2023. годину. Битна ствака је и потврђивању уговора о јавно приватном партнерству за јавну расвету на територији општине Бела Црква. Постојећа нефункционална расвета биће замењена новом савременом лед расветом, што је значајно за функционисање локалне самоуправе и представљаће уштеду средстава у наредном периоду. Захвалио бих се свим одборницима који су долазили на седнице Скупштине општине Бела Црква, узимали учешће у раду и радили у интересу грађана општине Бела Црква. Желим свима добро здравље, да дочекају Нову годину у здрављу и весељу и да сви заједно идемо ка бољим данима за општину Бела Црква“ – поручио је Марјан Алексић.

(Фото: БЦИнфо)

Пројекат „Општина Бела Црква данас  – оно што остаје и сутра“ суфинансира Општина Бела Црква.