У СКЛАДУ СА... Александар Стевановић на данашњој седници Скупштине града

Панчево

Одржана 24. седница Скупштине града Панчева

ПРИЛАГОЂАВАЊЕ НОВИМ ОКОЛНОСТИМА

• Одборници Скупштине града су на 24. седници подржали нови ребаланс буџета како би се град што спремније суочио са надолазећом кризом, а поред осталих одлука, подржали су и предлоге о поскупљењу цена „Грејања“, „Водовода“, „Зеленила“, „Младости“ као и цене паркирања на посебним паркиралиштима у граду

На данашњој седници Скупштине града Панчева, одборници су имали прилику да расправљају и гласају за преко 40 тачака дневног реда, међу којима, као најважније, свакако треба издвојити одлуке о још једном ребалансу овогодишњег буџета Града, као и одлуке које се тичу поскупљења услуга „Грејања“, „Водовода“, „Хигијене“ и других градских јавно-комуналних предузећа.

Прва одлука на данашњој седници тицала се ребаланса буџета Града Панчева за ову годину и како је рекао градоначелник Панчева Александар Стевановић, образлажући ову одлуку, овај ребаланс је чисто техничке природе, пошто се њиме пререспоређују средства како би Град Панчево могао нормално да функционише у условима надолазеће кризе која, како је сам рекао, неће заобићи ни овај град. По његовим речима, ова одлука носи важну поруку, да је градска власт озбиљна у очувању града и његовог комуналног система.

  • Друга порука је да не одустајемо од ниједног пројекта који смо испланирали децембра прошле године док смо правили овај буџет и да настављамо са реализацијом свега планираног, с тим да смо све то сагледали из другог угла и  испланирали на другачији начин, као вишегодишње пројекте. Све планиране пројекте, попут вртића у Банатском Новом Селу или капеле у Иванову,  сада ћемо уговарати, а током следеће године реализовати, као и планиране пројекте у путној инфраструктури, за неколико улица у граду. Радићемо тако да пројекти буду реално изводљиви, да их можемо одмах реализовати – објаснио је Стевановић и додао да ће средства добијена реализацијом пројеката у више година бити преусмерена у функционисање јавно-комуналних предузећа у граду како би се сачувао комунални систем Града а Панчевци несметано користили услуге градских предузећа.

Одборници су, кроз другу и трећу одлуку, подржали измене планских докумената, тачније детаљне регулације Блока 113 у Панчеву, између улица Радничке, Новосадске, Вршачке и Браће Јовановића, а како је за говорницом рекао Славе Бојаџиевски, директор ЈП „Урбанизам“, овом одлуком која је иницирана кроз резговоре се житељима овог блока, омогућиће им се да реше све имовинско-правне проблеме, а тиме и слободно располажу својим поседима. Поред ове, измењен је и план детаљне регулације за Јабуку, а како би се омогућило проширење гробља у овом панчевачком насељеном месту.

Шеста по дневном реду је била одлука о седмом анексу уговора јавно-приватног партнерства о јавном осветљењу. Овим анексом се, како је рекла Маја Витман, градска менаџерка, обезбеђују банкарске гаранције како би се прешло у гарантни рок, који приватни партнер из Русије, због ситуације у свету, не може испунити. Она је подсетила и на донацију приватног партнера у висини од 1,5 милиона евра што много значи Граду Панчеву и додала да ће се овим анексом омогућити улазак у гарантни период и у мере штедње, што се тиче јавног осветљења у Панчеву.

Одборници Скупштине града Панчева на овој седници су подржали и предложене програме пословање и финансијске планове градских и сеоских јавних и јавно-комуналних предузећа као и предлоге надзорних одбора појединих предузећа, а које се тичу цена њихових услуга. Тако је донета и одлука по којој ће цена услуге топлотне енегрије које пружа ЈКП „Грејање“ поскупети за девет посто што је, по речима директора овог предузећа Предрага Живковића, минимално повећање које ће омогућити да се покрију трошкови енергената, чија цена је увећана услед светске енергетске кризе.

Скуштина је подржала и предлог  ЈКП „Водовод и канализација“ којим се цена воде, за све кориснике увећава за 13,6 посто што је, како је обраћајући се одборницима рекао Александар Радуловић, директор „Водовода“, износ кумулативне инфлације од 2018. године када је задњи пут мењана цена воде, а што ће омогућити да ово предузеће и убудуће Панчевцима успешно обезбеђује квалитетну воду.

Такође, донета је и одлука о повећању цене услуга ЈКП „Зеленило“ што ће, како је рекао директор овог предузећа Данило Бјелица, омогућити квалитативно и квантитативно боље функционисење овог предузећа у наредном периоду.

Подршку да своје цене повећа добило је и ЈКП „Младост“ а како је прецизирао директор „Младости“ Предраг Стојадинов,  ради се само о цени улазноца за базене где су трошкови овог предузећа, попут хлора, поскупели за чак два и по пута од када цене нису мењане. Изменама Одлуке о дистрибуцији воде ЈКП „Младости“ је омогућено да спортске терене за које је надлежно залива водом из градске мреже.

Поред ових, одборници су донели и одлуке о дугорочном плану развоја, као и о кредитном задужењу ЈКП „Хигијена“, о мрежи предшколских установа у граду, о магацинском простору и гаражама, грађевинском земљишту, кадровским плановима градских служби као и о промени цена паркирања на посебним паркиралиштима у граду Панчеву.

(Старт 013)

Пројекат „Град Панчево данас – оно што остаје и сутра“ су/финансирао Град Панчево