ЛЕПА ВЕСТ... више деце у вртићу, а нема листе чекања

Бела Црква

Одржана 17. седница Скупштине општине Бела Црква

ДОБРО ЈЕ, И ВИШЕ ПАРА И ВИШЕ ДЕЦЕ

• Новим ребалансом, трећим по реду, општински буџет већи за 4.445.960 динара, а извршена је, у складу са потребама, и нова прерасподела средстава
• У ПУ „Анђелка Ђурић“ уписано 30 деце више него прошле године
• Листе чекања нема

На 17. седници Скупштине општине Бела Црква, којој је председавао Марјан Алексић, пред одборницима је било 14 тачака дневног реда.

Најпре је разматран Извештај о извршењу буџета Општине Бела Црква за период од 1. јануара до 30. јуна.

Извештај је поднела Алма Саватовић, начелница Одељења за финансије, која је изнела податак да је салдо буџета последњег дана јуна био на нивоу од 120.039.334 динара, док је на рачуну трезора било 103.394.406 динара.

-У првих шест месеци 2022. године општински буџет остварио је прилив у износу од 261.233.677 динара, што је 50,70 одсто од планираног нивоа, док су расходи износили 317.794.843 динара, што је 44,32 одсто од планираног извршења – рекла је начелница Саватовић.

После једногласно прихваћеног извештаја, одборници су прешли на разматрање Одлуке о изменама и допунама Одлуке о буџету Општине Бела Црква за 2022. годину, што је трећи ребаланс општинског буџета у овој години.

-Укупни приходи буџета, који су по другом ребалансу износили 604.734.354 динара, мењају се износом од 609.180.314 динара, што са пренетим средствима од претходне године, чини укупан буџет од 721.445.960 динара. Буџет је овим ребалансом увећан за пристигла наменска средства од виших нивоа власти у износу од 4.445.960 динара. Извршена је прерасподела средстава у складу са насталим потребама и тренутном ситуацијиом. Текућа и стална буџетска резерва остале су на планираном нивоу – напоменула је Алма Саватовић, начелница Одељења за финансије, образлажуићи разлоге за трећи ребаланс, које су одборници, такође, једногласно прихватили.

На дневном реду било је и пословање ДЈУП „Белоцркванска језера“, након чега су одборници усвојили и нови, измењени, програм коришћења субвенција из буџета за то предузеће.

Виолета Симић, председница општине, одговарајући на питање одборника у вези стања путне инфраструктуре је напоменула „ми већ деценијама немамо инвестиционо одржавање путне инфраструктуре“, а потом додала:

Крпљење ударних рупа ове године ради белоцркванска фирма и за те намене издвајамо око два милиона динара. То није довољно средстава, али је зато пројектом јавно-приватног партнерства пројектовано 30 милиона динара. Уколико овај предлог одобри Комисија за јавно- приватно партнерство Владе Републике Србије, сама цифра довољно говори какви ће бити ефекти за нашу путну инфраструктуру” – истакла је Виолета Симић.

Одборници су чули добре вести од Руменке Негројевић, директорке ПУ „Анђелка Ђурић“, која је рекла да је ове године уписано 296 предшколаца, што је 30 више него прошле године, али и поред тога на територији Општине Бела Црква не постоји листа чекања.

Закључујући седницу, Марјан Алексић, председник Скупштине општине, је, између осталог, напоменуо да су усвојене важне одлуке, као што је усвајање новог буџета, а било је и лепих вести, као што је повећан број уписане деце у Предшколску установу.

(Старт 013)

Пројекат „Општина Бела Црква данас  – оно што остаје и сутра“ суфинансира Општина Бела Црква.