БАРАНДА... у плану асфалтирање улица, теретана на отвореном, уређење капеле...

Опово

Одржана 12. седница Скупштине општине Опово

НОВИ РЕБАЛАНС БУЏЕТА, С ДОБРИМ РАЗЛОГОМ!

• Имамо увећање наших изворних прихода, који су за неких 40 милиона динара већи у односу на планиране и  које сада интегришемо у ребаланс буџета– истакао је Милош Марков, председник општине

Одборници Скупштине општине Опово, на својој 12. седници, одржаној у петак, 15. октобра, усвојили су трећи ребаланс буџета за 2021. годину.

Новом ребалансом буџет је пројектован на 846.405.096 динара, а што је првенствено последица повећања прихода по основу пореза на зараде и прихода од пореза на имовина, и то за 49.059.000 динара.  Приходи по основу трансфера повећани су за 9.459.014 динара, док су планирана примања од задуживања умањена за 3.450.000 динара.

Текућа буџетска резерва увећана је за 3.500.000 динара, тако да сада  износи 11.023.000 динара. Стална буџетска резерва остаје непромењена – 500.000 динара.

Разлоге за нови ребаланс образложио је Милош Марков, председник Општине Опово.

„Имамо увећање наших изворних прихода које сада интегришемо у ребаланс буџета. Наши изворни приходи су за неких 40 милиона већи у односу на планиране што је добро. С једне то говори да смо наше приходе планирали врло опрезно и реално, и друго, увек је боље када се надате неком износу па остварите већи извор прихода него што сте планирали, него да планирате па да немате довољно пара да завршите годину. Нама се то не дешава зато што знамо како планирамо и водимо рачуна о томе.“

Говорећи о решавању проблема са дуговима, Марков је је рекао:

„Што се дугова тиче, почели смо годину са минусом од 60 милиона у Дому здравља где смо имали добављаче из фармацеутске индустрије који су претили да ће блокирати Дом здравља и ми те дугове сада више немамо. Почели смо и са минусом од 42 милиона за комунално предузеће, са субвенцијом од 15 милиона сада су они и преполовили тај дуг, што значи да су уз наших 15 милиона и сопственом уштедом, приходима и мерама које су предузели, тако да ће са овим ребалансом до краја године решити дугове.“

Када је реч о инвестицијама, комуналној инфраструктури, као и о социјалној политици, председник општине је истакао да „много тога нас чека да урадимо у последњем кварталу, али мене то не плаши, јер све су то добре ствари.“ Ево које:

„Завршава се јавна набавка и следи избор извођача радова за уређење атарских путева. Расписана је јавна набавка за асфалтирање улица у Баранди и Сакулама, опредељена су средства за уређење капеле у Баранди, ограђивање малог гробља у Опову је у процедури и тражи се начин на који ће се то најфункционалније урадити

Многи од ових пројеката су доста раније већ најављивани, али желимо да их урадимо како треба, паметно и одговорно, и зато је за неке од њих било потребно мало више времена. Из вишка средстава које смо остварили повећали смо средства за набавку огрева за социјално угрожене и набавку шпорета за породице које су социјално угрожене које живе у граници сиромаштва, посебно за породице са малом децом.

Обезбедили смо додатна средства за регресирање превоза за ученике и студенте. За три милиона увећана је текућа буџетска резерва за непланиране издатке, а већ имамо ситуацију у Дому здравља где је дошло до хаварије котла за грејање, тако да ће се са ове позиције издвојити средства за набавку новог.

Такође, радиће се санација ударних рупа и на томе радимо заједно са фирмом Штрабаг. Када је у питању безбедност у саобраћају, обезбеђена су средства за нове успоруваче брзине Определили смо средства за изградњу дечјег игралишта у Опову са адекватним новим стандардима, у Баранди теретану на отвореном, мини пич терен у Сефкерину али нећемо запоставити ни једно општинско место и већ за наредну годину планирамо пројекте и из општинског буџета и аплицирањем на конкурсима“ – рекао је, образлажући трећи ребалнс буџета у овој години,  Милош Марков, председник општине,  на 12. седници Скупштине општине Опово.

Пројекат „Општина Опово – будућност која се огледа у огледалу времена садашњег“ суфинансира Општина Опово.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.