ПОДРШКА... Драгана Митровић, градоначелница Вршца, на Фестивалу банатске кухиње

Избиште

Одржан 11. Фестивал банатске кухиње

УЗ ДОБРУ ВОЉУ ПРСТЕ ДА ПОЛИЖЕШ

• Месна заједница Избиште и Удружење жена “Добра воља” већ годинама одлично сарађују у организацији манифестација, чији је циљ  очување специјалитета традиционалне банатске кухиње

У Избишту је 19. јуна одржан 11. по реду Фестивал банатске кухиње, који су и ове године организовали Месна заједница Избиште и Удружење жена “Добра воља” из овог вршачког села. То је била прилика да разговарамо са Горданом Бељин, председницом Савета Месне заједнице Избиште и чланицом овог удружења жена, који су се и ове године потрудили да посетиоци фестивала осете најбоље укусе које банатска традиционална кухиња може понудити. То је фестивал и такмичење ревијалног карактера током којег су у парку у Избишту били постављени котлићи где су такмичари припремали своје специјалитете, а посетиоци су у њима могли, шта друго него уживати. Месна заједница се потрудила да такмичарима обезбеди и мајице, као и све остало што је потребно како би показали какви су мајстори у кувању јела традиционалне банатске кухиње.

  • Банатска храна је наша традиција па је ми и припремамо на нашим манифестацијама, а поред кулинарства, чланице Удружења се баве и свиме оним што је везано за нашу традицију и специфичности овог краја Баната, попут ручних радова, као и хуманитарним акцијама, када је потребно некоме помоћи. А наше манифестације су за нас веома важне јер кроз њих наше село живи – каже Гордана Бељин и напомиње да Удружење жена “Добра воља” поред недавно одржаног фестивала организује и друге манифестације, попут “Банатског фруштука”, манифестације која је први пут организована 2019. године, а ту је и манифестација “Пударски дани” која се одржава током септембра, као и Сајам слаткиша и сланиша, који се традиционално одржава почетком априла, а који се, због пандемије короне ове године није одржао. На овим манифестацијама се сви лепо друже и, како каже наша саговорница, током њих Избиште има прилику да угости чланове и чланице других сличних удружења, као и представнике локалне самоуправе који су увек драги гости на свакој манифестацији.

Иначе, Удружење жена из Избишта, чија је председница Љиљана Јованчић,  основано је 2008. године, и данас има око 30 чланица, од којих је половина свакодневно активно у свим акцијама које оно организује, било да се ради о манифестацијама везаних за традицију овог краја Баната или некој хуманитарној акцији. У својим редовима има и млађих чланица, што је за свако сеоско удружење жена најважније, да има некога млађег који ће у будућности наставити са радом и, што је најважније, сачувати традицију због које ово удружење и постоји. А младе жене су овом Удружењу прикључују зато што у томе чиме се оно бави проналазе оно што и њих занима, открива нам Гордана Бељин и додаје да  са градоначелницом Вршца Драганом Митровић и градским властима, баш као и са Месном заједницом, Удружење жена “Добра воља” има одличну сарадњу и у њима има велику подршку у реализацији било које манифестације или неке друге акције.

Пројекат „Град Вршац – грађанин као кључни актер градске локалне самоуправе“ суфинансира Град Вршац.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.