Удружење добрих људи
У СТАЛНОЈ АКЦИЈИ... „Огњиште“ испред огњишта једне породице

Разговор с поводом

Славко Радојчић, Удружење добрих људи “Огњиште” из Панчева

ДЕЧИЈИ ОСМЕХ ЈЕ НАЈВЕЋА НАГРАДА

• Чланови Удружења “Огњиште” су за време ванредног стања посећивали социјално угрожене породице у Панчеву и околини и уручивали им помоћ • После завршетка ванредног стања, ово удружење се враћа својим редовним хуманитарним акцијама

  Током готово свакога дана у току ванредног стања, а када није на снази забрана кретања, људи окупљени око Удружења добрих људи “Огњиште” из Панчева, са пакетима помоћи посећивали су социјално угрожене породице из Панчева и околних насељених места. Међутим, активности овог удружења у нормалним околностима везане су за све оне којима је помоћ потребна широм Србије, не само у Панчеву и околини.

  О томе како је настало ово удружење, који су му циљеви и планови за будућност, разговарали смо са Славком Радојчићем, оснивачем овог удружења, чији чланови својим акцијама већ годинама доказују своју хуманост и своје велико срце.

  – Удружење је званично основано јуна прошле године мада ја, уз подршку супруге, већ годинама радим на томе да помогнем онима којима наша помоћ може значити. Сама идеја за оснивање удружења је потекла са друштвених мрежа и из наше потребе да наше активности озваничимо а како би сви, и ми који желимо да помогнемо и они којима треба помоћ, били сигурнији, али и како би успоставили међусобно поверење. Отада смо се укључили у бројне акције широм Србије, помагали смо угроженим породицама, али и бројној болесној деци којима је била потребна подршка за лечење – каже Радојчић за Старт 013, и даље објашњава да се удружење укључује и у велике акције прикупљања помоћи за лечење деце, на пример, у којима само не може постићи циљ али свакако може помоћи да се он брже оствари. Данас удружење има на хиљаде чланова на друштвеним мрежама који свакој акцији дају подршку, али ипак саму основу ове хуманитарне организације чине наш саговорник и још десетак активнијих чланова који су свакодневно укључени у све што удружење предузима у циљу прикупљања средстава, набавке помоћи и поделе те помоћи онима којима је она потребна.

  – Рад у нашем удружењу захтева пуно времена и до скоро, готово све што је било потребно урадити, да ли је то преузимање неког пакета од донатора или одлазак у набавку, је било моја дужност на шта ми је одлазило доста времена. Данас је све то много лакше пошто имам иза себе још људи који су се активније укључили у рад удружења и које могу да позовем да, ако сам ја заузет, обаве неке од тих послова. Много нам значи и подршка људи, попут Биљане Крстић и Нађе Хигл, који су доста учинили да се за наше удружење чује – каже наш саговорник и додаје да је убрзо дошла пажња и подршка медија. Он даље каже да и транспарентност у раду удружења много значи пошто људима који желе да помогну пошто много говори о самом удружењу и његовом функционисању. Када је реч о налажењу оних којима је помоћ потребна, у томе друштвене мреже имају значајну улогу. али и бројна познанства помоћу којих се потврђује да ли је некоме помоћ баш неопходна. Како Славко каже, удружење се труди да помогне онима који то заслужују, који се и сами труде да поправе своју ситуацију у којој се налазе.

  Иначе, “Огњиште” ради на бази чланарина и за сада је то уређено у Рафинерији нафте Панчево, где наш саговорник ради и то кроз оснивање секције синдиката запослених у Рафинерији. Он се нада да ће се слична прича остварити и у другим радним колективима како би удружење имало више новца за своје активности и без донација. А кад је реч о донацијама, он наводи да су од почетка рад удружења подржавали Студио НН, као и Играоница “Нептун”, који често донирају средства, али да се се временом укључили многи попут “Топ гама доо”, “Кизза доо”, Дућан брашна, месаре “Ђера”, “Топ смока”, пекаре “Миа” и продавнице здраве хране “Чаробно зрнце”, као НИС а.д. Нови Сад, који је донирао велики број божићних пакетића, а ту су и други бројни донатори како средстава тако и хране, гардеробе, кућне хемије, свега што некоме може помоћи.

  – Током ванредног стања, свакога дана смо се трудили да посетимо неку породицу којој је потребна помоћ, да однесемо пакете не мале вредности који обухватају храну, слаткише, кућну хемију, све оно што је једној породици потребно за неко дуже време. Људи се укључују, донирају средства или робу које ми предајемо породицама којима је помоћ потребна, како у Панчеву и околини тако и широм Србије. Током пандемије, здравственим радницима и полицији смо поделили визире које смо имали, а донирали смо и заштитне маске које су шиле моја супруга са још једном чланицом удружења. Када је ванредна ситуација завршена, посетили смо осмочлану породицу Маговац из села Ракитово код Јагодине, којој смо предали пакете али ћемо се укључити и у решавање дуга за струју – каже Радојчић. Он подсећа да је удружење “Огњиште” до сада помогло бројним породицама широм Србије а посебно деци јер, како он сам каже, дечији осмех је највећа награда.

ПОМОЋ
Ако желите помоћи оне којима је помоћ потребна, донирајте средства Удружењу добрих људи “Огњиште”, они ће већ знати коме и како треба помоћи:
– динарски рачун 340-11024157-94
– девизни рачун – SWIFT CODE: GIBARS22, IBAN: RS35340000001102415794 Erste bank.

  Чланови удружења су помогли и манастир Свете Пекте, у Борчи су организовали хуманитарни турнир у малом фудбалу, а за школу у Доњој Трешњици, у околини Малог Зворника, донирали су већи број књига. А све је то само делић онога што су чланови удружења успели до данас да ураде. Што се тиче планова, Радојчић каже да ће удружење наставити да ради као и до сада, а једна од идеја која му је привукла пажњу јесте да се организује књижевно вече са циљем прикупљања средстава за рад удружења.

  Па, ако имате времена и жеље да помогнете другима а уз то желите да упознате људе који се тиме баве, пронађите Удружење дорбих људи “Огњиште” на друштвеним мрежама и придружите се њиховим акцијама.

                                                                                                              И. Владан