ОНЕ СУ ТЕ КОЈЕ... да будуће генерације имају шта да виде и чиме да се поносе

На кафи са…

Еленка Хањик, председница Удружења жена Падина

КУЛТУРА, ТРАДИЦИЈА, ОБИЧАЈИ СЛОВАКА, АЛИ И…

• Удружење жена Падина има традицију дугу готово читав век и једно је од најстаријих женских удружења у Банату  • Очување традиције од заборава кроз манифестације и тематске изложбе, као и очување животне средине, најважнији су циљеви овог удружења

 

Удружење жена Падина је удружење чији основни циљ јесте очување културе и традиције Словака из овог банатског места а током готово читавог једног века рада, чланице овог удружења су много урадиле како би своју традицију сачувале за будуће генерације. Како ово удружење жена функционише данас, у доба пандемије, чиме се ових дана бави, као и будућим плановима, разговарали смо са Еленком Хањик, председницом удружења.

– За две године, 2023, имамо обележавање сто година рада удружења жена у Падини и за ову прилику планирамо издавање монографије о раду Удружења током тих првих стотину година. То ће бити веома сложен задатак пошто немамо пуно сачуваних, писаних података о раду удружења до 2003. када смо обновили његов рад, али сам сигурна да ћемо ипак у томе успети – каже председница Удружења Еленка Хањик и подсећа да је 2017. године, поводом 15. годишњице обнове свог рада, Удружење издало публикацију о словачкој женској ношњи, која је нашла публику и показала се као успешан потез, највише захваљујући сарадњи Удружења са падинским огранком Општинске библиотеке Ковачица.

БРИНДЗОВЕ КНЕДЛЕ… специјалитет од кромпира, овчијег меса и сланине (Еленка је друга с лева)

Председница Хањик објашњава да су део средстава за монографију о годишњици Удружењу већ обезбедили на конкурсу који је расписала Општина Ковачица. Наша саговорница понавља да удружење на чијем је она челу стоји иза организације бројних манифестација, а да средства за њихову реализацију најчешће добија кроз пројекте односно конкурсе Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство и Општине Ковачица. Ове године Општина Ковачица је кроз средства за четири пројекта подржала рад Удружења жена Падина. Један од пројеката обухвата и организовање радионице на којима би се млађе чланице удружења упознале са старинским техником веза на ажуру који данас знају само најстарије чланице Удружења које ће то своје знање поделити са свим женама које желе да науче овај начин веза.

ЗА ЛЕПШУ ПАДИНУ… у свкодневној акцији уређења села

– Од 2006. године када смо обновили рад Удружења, редовно и сваке године организујемо Тортијаду, као и бројне тематске изложбе које смо испрва организовали само за Ускрс и за Божић, а од пре неку годину такву изложбу организујемо и за Дане Падине. Управо прошле недеље отворили смо изложбу старинских осликаних тањира и та изложба ће бити отворена до почетка септембра, па позивам све оне које интересује наша традиција да посете ову нашу изложбу у Етно кући у Падини – каже наша саговорница и објашњава да се све ове изложбе, пошто Дом културе у Падини више није у функцији, организују у Етно кући, тако да се све оне морају прилагодити овом простору. А како се због пандемије и епидемиолошких мера манифестације не могу одржавати, Удружење жена је средства добијена за организовање неких од њих преусмерила на друге активности па су тако, у сарадњи са Центром за социјални рад у Ковачици, породицама које су у незавидној социјалној и финансијској ситуацији чланице Удружења направиле колаче и друге посластице.

Једна од највећих манифестација коју организује Удружење жена Падина јесте “Њено височанство бундева – храна и лек” која се традиционално одржава друге недеље новембра. То је пре свега едукативна манифестација па се тако, у сарадњи са стручњацима Института Тамиш из Панчева, током ове манифестације организују предавања и различите радионице са циљем да се сазна нешто ново о бундеви чије гајење има дугу традицију у овим крајевима. Ова манифестација је и прилика да се позову гости из других удружења жена широм Војводине и Србије са којима Падинке имају успешну сарадњу, а како би и учествовали на такмичарском делу ове манифестације, припремању супе и слатких и сланих посластица од бундеве. Последњих година се овој манифестацији придружују и наивни сликари Падине и мајстори карвинга који, том приликом, на изложбама приказују своје најновије радове, често инспирисане управо бундевом. Нажалост, због пандемије, прошле године ова манифестација није била одржана.

ТОРТИЈАДА… са једне од бројних кулинарских манифестација

А да Удружење жена Падина није окренуто само заштити и очувању културе становника овог банатског места од заборава, показују и честе и бројне еколошке акције Удружења, чији је циљ да се очува животна средина и истовремено улепшају паркови и улице Падине. Само током ове године, када због пандемије коронавируса није дозвољено организовање манифестација, чланице Удружења су често својим садницама улепшавале своје село, а свој труд су уложиле и у фарбање мобилијара дечијих игралишта у Падини, све са циљем да будућим генерацијама покажу како се треба опходити према својој околини.

Често су чланице овог удружења помагале и другим удружењима у њиховим еколошким активностима како би Падина била лепша и чистија.

– У нашем статуту пише да је брига о животној средини један од најважнијих циљева Удружења тако да су наше активности, посебно оне реализоване у сарадњи са Месном заједницом и Јавно-комуналним предузећем у Падини окренуте управо очувању наше животне околине – појашњава прва дама Удружења жена Падина Еленка Хањик.

                                                                                 (Старт 013)

Пројекат „Општина Ковачица – будућност у огледалу времена садашњег“ суфинансира Општина Ковачица
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.