Опово

Од 21. марта јединствена и ретка изложба у Галерији „Јован Поповић“

ИСТОРИЈА ЧЕШКОГ СТАКЛА – ОД РИМСКОГ…

• Иницијатор и аутор изложбе је власник колекције стакла Борислав Шошо

У Галерији „Јован Поповић“ у Опову, 21. марта у 17.30 часова, биће свечано  отворена изложба под називом „Историја чешког стакла – од римског периода до ренесансе“.

Циклус под називом Историја чешког стакла, чине три изложбе у низу, које ће се одржавати сукцесивно од 2019. до 2022. године. Иницијатор и аутор изложби је власник колекције стакла Борислав Шошо. Прва изложба у низу, представља реплике историјског стакла и покрива период од антике до ренесансе. Друга би била посвећена периоду барока и сецесије, кроз оригинале и реплике чешког стакла. Последња у низу изложби, представила би период модерног и савременог чешког стакла, упознајући публику са његовим огромним богатством, са аспекта технологије производње, декоративних и уметничких вредности.

Стаклена грађа на првој у низу изложби стаклених производа из колекције Борислава Шоше, припада сфери свакодневне употребе и стоног посуђа, а покрива широк хронолошки оквир од касне антике до ренесансе. Реплике су произведене у чешким мануфактурама „Хаидл & Сyн”, Својков (Својков), Стаклара Белчице (Склáрна Бěлчице, вл. Вáцлав Влáсак) и „Гласс студио Штепáнек”, Нови Бор (Новý Бор). Артефакти су добијени техником дувања стакла, а приликом њихове израде, стаклари из поменута три студија, остали су доследни старим методама, знању и дугој традицији производње стакла на овом подручју.Укупно 160 стаклених предмета на изложби, махом су утилитарног карактера, са понеким примером пехара који су пре имали декоративну него употребну намену. Публика ће имати прилику да види артефакте карактеристичне за европски контекст: римске глатке флаше или бокале украшене линеарном декорацијом; средњовековне чаше, флаше и пехаре, међу којима су и предмети нарочито популарни у оквирима немачке и холандске производње стакла (стаклена грађа типа Куттролф, Нуппенбецхер, Краутструнк, Роемер), а затим и стаклене предмете без боје из периода ренесансе, када се велики број произвођача и стилски и технолошки определио за тзв. бохемијски кристал, који се сматра узнапредовалом верзијом у односу на тзв. шумско стакло претходних епоха (обојено услед различитих нечистоћа у сировинама потребним за производњу стакла).

Целина од три изложбе, представиће свеобухватан и разнолик преглед чешког стакла и указати на стакло као на једно од најимпресивнијих човекових открића и достигнућа. Било да се ради о стакленим производима добијеним кроз аутоматизовани процес или ручну производњу, било да је у питању серијски артефакт или уникат, утилитарни предмет или уметнички рад, стакло нас очарава, не само својим својствима прозирности и деликатности, истовремене истрајности и фрагилности, већ и мноштвом могућих примена, од културе свакодневног живота, преко науке и технологије, до уметности.