Кућа у којој је живела породица Црњански

Иланџа

Обележена годишњица рођења Милоша Црњанског

ИЛАНЏАНИ НЕ ЗАБОРАВЉАЈУ СВОГ МИЛОША

• Годишњица рођења великог Милоша Црњанског обележена је на полагањем венца на спомен-плочу на породичној кући, као и свечаном академијом

Полагањем венца на спомен-плочу породичне куће у којој је живео велики српски књижевник Милош Црњански и свечаном академијом, Иланџани су и ове године обележили 26. октобар, да рођења великана српске књижевности.

Венац на спомен-плочу положили су Душан Дакић, председник Општине Алибунар, иначе, Иланџанин,који је и отворио овогодишњу манифестацију,  и Дарко Николић, председник Савета Месне заједнице Иланџа. Потом је Милица Стојшин, ученица Основне школе „Милош Црњански“ говорила стихове великог песника.

На свечаности су били присутни и Милош Николић, драматург из Београда, каао и глумац Иван Бекјарев, који је говорио песме и афоризме из великог опуса великог песника.

Спомен – плоча посвећена великом књижевнику

На свечаној академији учествовао је и хор „Света Три Јерарха“, затим, песник Жељко Цеснак, солиста на кларинету Мариус Цеснак, ученице сеоске школе која носи име великог писца, ка и новинар Драгослав Живојинов, аутор монографије „Иланџа – документи и казивања“.

Свечаност посвећену великану српске књижевности, који је своје младалачке дане најрадије проводио у Иланџи, организовали су Месна заједница Иланџа и Центар за културу општине Алибунар.

Покровитељ манифестације била је Општина Алибунар.

Спменик Милошу Црњанском у дворишту школе која носи његово име

Милош Црњански, песник, приповедач, публициста, романсијер, драматург, ликовни критичар… рођен је 26. октобра 1893. у Чонграду, а умро је у Београду, 20. новембра 1977. године. Његови родитељи живели су у Иланџи, али је из „политичких разлога“ његов отац морао да за извесно време напусти Иланџу. Милош Црњански у Иланџу први пут долази када је имао пет-шест година, а потом је   своје распусте најчешће проводио у овом селу, у коме се налази и породична гробница Црњански. Име овог великана у Иланџи, поред основне школе, носи и једна улица.

Годишњица рођења Милоша Црњанског почела је да се обележава 1993. године, сто година од његовог рођења.

Милош Црњански спада у ред 100 најзнаменитијих                                                        Срба у историји овог народа.

(Текст и фото: Старт 013)

Пројекат „Општина Алибунар – локална самоуправа у функцији самоуправе грађана“ суфинансира Општина Алибунар.

Ставови изнети у пшодржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове јединице локалне самоуправе која је доделила средства.