БЕЛА ЦРКВА... 301 година после оснивања

Бела Црква

Обележена 301. годишњица оснивања Беле Цркве

МЕРСИ ЈЕ ЗНАО ЗАШТО БАШ ОВДЕ

• Свечаности присуствовао и председник румунске општине Оравица, с којом Бела Црква реализује велики прекогранични пројекат

Протеривањем Турака и доласком грофа Мерсија за „шефа“ Баната, његовим је указом  15. октобра 1717. године основана  Бела Црква, коју су у почетку, логично, населили Немци, а потом Срби, Румуни, Мађари, Чеси…

Прошле године, поводом јубиларних 300 година од оснивања,  Белоцрквани су се грофу Мерсију одужили подизањем бронзане бисте у Градском парку, а ове године су председник Општине Дарко Богосављевић  и председник Скупштине општине Марјан Алексић организовали пријем за све одборнике општинског парламента, као и за директоре  свих установа и институција, чији су оснивачи Општина, Покрајина или Република.

Посебно место имао је гост из Румуније, председник Општине Оравица Думитру Урсу, општине с којом је Бела Црква започела реализацију прекограничног пројекта „Изградња мрежа пијаца у прекограничном подручју Оравица – Бела Црква“.

Обраћајући се званицама, председник Општине дарко Богосављевић је рекао: „Изузетно ми је драго што сам данас у прилици да, заједно са председником Скупштине општине Марјаном Алексићем, будем домаћин обележавања 301. годишњице постојања наше општине. Посебно ми је драго са нама данас и гости из Румуније, са којима реализујемо највећи пројекат прекограничне сарадње у до сада. Ако се присетимо оних који су оснивали Белу Цркву и њихове мотивације да се одлуче баш за ову локацију, то  је свакако због географског положаја и свих потенцијала с којима  Бела Црква располаже. У првих стотину година Бела Црква се убрзано развијала и била  лидер у овом региону. Данас се трудимо да што је могуће више урадимо за наш град и нашу општину, да остварујемо што бржи напредак и што боље услове живота, како за садашње, тако и за будуће генерације“, напоменуо је Дарко Богосављевић.

Захваљујући се на позиву да буде гост на овој свечаности, Думитру Урсу, председник Општине Оравица је рекао: „Са локалном самоуправом општине Бела Црква имамо сарадњу већ више година и наишли смо на разумевање и код председника општине Дарка Богосављевића и код председника Скупштине општине Марјана Алексића. Тренутно, наше две општине реализују значајан пројекат прекограничне сарадње, а имамо планове и о наставку сарадње и у области образовања, културе и спорта“, истакао је Думитре Урсу.

СиБ (Старт 013)

Пројекат „Бела Црква јуче и данас – оно што остаје“ суфинансира Општина Бела Црква