Ковин

Обележавњем славе Сабора Светог архангела Гаврила почели „Ковински летњи дани“

Као и сваке, тако и ове године, Ковинци су на себи својствен начин обележили славу Сабора Светог архангела Гаврила.

Višednevnim prigodnim programom u centru Kovina obeležena je gradska slava, Sabor sv. arhangela Gavrila.

Počelo je u subotu, 24. jula, manifestacijom „Nek zvone tambure“, 3. po redu, koju organizuje Turistička organizacija opštine u saradnji sa Centrom za kulturu, MD „Kovinski bećari“ i pod pokroviteljstvom opštine Kovin. Publiku i učesnike pozdravio je u ime lokalne samouprave pomoćnik predsednice opštine, Dušan Maksimović i pozvao na druženje tokom svih dana obeležavanja slave grada.

Uz „Bećare“, publiku su razgalili „Banatski kicoši“ i „Tamburatorijum“ iz Pančeva. Skromnije po broju učesnika u odnosu na prethodni program u leto 2019 – „pre korone“, jer specifični epidemiološki uslovi bili su prepreka većini pozvanih orkestara iz regiona da se na vreme organizuju i dođu, ali su unapred prihvatili poziv za naredno leto, u nadi da ćemo svi zajedno do tada prebroditi Kovid-19.

Ovogodišnjim učesnicima zahvalila se i uručila plakete i prigodne poklone direktorka TOO Kovin, Divna Kirilov.

Sveti čin rezanja kolača po tradiciji su u galeriji Centra za kulturu obavili sveštenici kovinskih parohija SPC, u prisustvu domaćina – članova saveta Prve i Druge MZ Kovin, predstavnika organizacija, udruženja, lokalne samouprave, građana. U ime domaćina slave, prisutne je posebnim obraćanjem pozdravio predsednik Saveta Druge MZ Kovin, Jugoslav Ivković.

Svečanom činu prisustvovala je Violeta Ocokoljić, narodna poslanica i odbornica u Skupštini opštine Kovin. Program je uveličao izvođenjem spleta najlepših narodnih pesama sugrađanin Aleksandar Kazić, jedan od najuspešnijih učesnika poslednje sezone prestižnog regionalnog muzičkog takmičenja „Zvezde Granda“. Kako red i običaji nalažu, veče se završilo uz svečarsko posluženje, u ambijentu terase Centra za kulturu, uz muziku „Bećara“.

Uz podršku Opšteg udruženja preduzetnika opštine Kovin, tokom dva dana – u nedelju 25. i u ponedeljak, na dan slave 26. jula, u pešačkoj zoni u centru bili su postavljeni prodajni štandovi, pa su Kovinci i njihovi gosti mogli da ih obiđu i nabave lep suvenir i drugu, najrazličitiju robu i proizvode, kako to biva u vašarske dane.

Svečarsko raspoloženje kulminiralo je u večeri slave od 21 čas, rok koncertom koji su priredili Alen Islamović i „Divlje jagode“. Stotine poklonika muzike ovih izvođača, uz hitove iz riznice za sva vremena „Bijelog dugmeta“, uživali su u dvoipočasovnom nastupu, koji nikog nije ostavio ravnodušnim.

Podsetimo, godinama unazad koncert na dan kovinske slave označava i start „Kovinskog kulturnog leta“ u organizaciji Centra za kulturu Kovin. Tako je i ove 2021, pa u nastavku vesti preuzmite plakat sa kompletnim programom i satnicom za narednih pet vikenda, do kraja avgusta.

Пројекат „Општина Ковин – будућност у огледалу времена садашњег“ суфинансира Општина Ковин.
Ставови изнети у подржаном медијсском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.