ПОЧЕТАК... Александар Стевановић полаже венац на Споменик жртвама Великог рата

Панчево

Дан града обележен полагањем венаца, камена темељца и свечаном академијом

ПАНЧЕВО ИМА ЧИМЕ ДА СЕ ПОНОСИ

• Реализацијом великих инвестиција, створићемо стабилно и повољно пословно окружење, које ће довести до интензивнијег економског и укупног развоја Панчева као центра Јужног Баната и једног од најнапреднијих центара Републике Србије – истакао је Александар Стевановић, градоначелник Панчева, на свечаној академији у Културном центру

Дан града Панчева обележен је, најпре, полагањем венаца на Споменик палим борцима у Првом светском рату, потом полагањем камена темељца за постављање споменика Василију Маргелову, команданту 49. Гардијске дивизије Црвене армије, који сје ослобдила Пан чево у Другомсветском рату, да би онда била одржана свечана академија, на којој су уручене Новембарске награде овогодишњим лауреатима Андреи Стојадинов и Златибору Лазарову.

Свечаности су почеле у 8 часова, и то полагањем венаца на Споменик жртвама Првог светског рата. Поред градоначелника Панчева Александра Стевановића, венце су положили су и представници Војске Србије  и Удружења потомака бораца 1912 – 1918. године.

ПОТОМ… камен темељац за будући споменик ослободиоцу Панчева у 2. светском рату

Потом је, у 9,30 сати,  на тргу који носи његово име, положен камен темељац за споменик Василију Филиповичу  Маргелову, команданту 49, Гардијске дивизије Црвене армије, која је учествовала у ослобађању Панчева у 2. светском рату. Свечаној церемонији, заједно са градоначелником Стевановићем, присуствовао је и руски амбасадор у Србији Александар Боцан Харченко, као и представници Руског дома, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјлна питања, Министартсва одбране и Војске Србије, Амбасаде Белорусије, Друштва српско-руског пријатељства,  удружења грађана, као и грађани Панчева.

Тачно у подне, у Културном центру, почела је свечана академија, на којој се присутнима обратио Александар Стевановић, градоначелник Панчева, који је уз честитке за празник, рекао и ово:

– Не само да смо очували све градске функције и обезбедили несметано пружање услуга на свим нивоима – у комуналном сектору, образовном сектору, здравственом сектору посебно, него смо у јеку пандемије вируса ковида 19 успели да наставимо инвестиције и даљи развој града и створили услове за отварање још једне фабрике великог инвеститора – компаније Бросе. Уз компаније ЗФ и Бросе у Северној пословној зони и нове инвеститоре који ће доћи, и наше инвеститоре и партнере у Јужној индустријској зони, Панчево је поново један од највећих индустријских центара у Републици Србији, али и у региону. Развој пословних зона је стратешки правац којим се креће Република Србија, што је визија и стратегија председника Александра Вучића и Владе Републике Србије и ми пратимо тај пут и развијамо и даље повољан пословни амбијент, како за стране, тако и за домаће инвеститоре.

И НА КРАЈУ… Новембарска награда у правим рукама

Реализацијом великих инвестиција, створићемо стабилно и повољно пословно окружење, које ће довести до интензивнијег економског и укупног развоја Панчева као центра Јужног Баната и једног од најнапреднијих центара Републике Србије. Реализацијом оваквих инвестиција, стварамо радна места за наше грађане. Данас је проценат незапослености у Панчеву испод двоцифреног броја и то је чињеница. Циљ је да сви наши грађани  имају могућност запослења у свом граду. Панчево се видно и убрзано гради и сигуран сам да ће још расти са новим улагањима која ћемо имати, са изградњом обилазнице око Београда којом ће бити обухваћено и Панчево и са конекцијом на два аутопута – привредни раст Панчева ће у будућности сигурно бити још већи. Панчево ће бити град у који ће се долазити због посла и уопште добрих услова живота и рада. Оно што желим да истакнем – када кажем развој, мислим на равномеран развој, јер град мора да се развија заједно са свим насељеним местима, и сви пројекти које планирамо и о којима говоримо, односе се и на село. Грађани у насељеним местима морају имати доступне све услуге, као и у самом граду.

Панчево се поноси својим насељеним местима која својом специфичношћу доприносе укупним потенцијалима града, кроз културну, гастрономску и туристичку понуду и брендове које су наша села развила и по чему су позната. Унапређење сарадње комуналног сектора, повезивање јавно-комуналних предузећа, дигитализација рада Градске управе и свих служби у оквиру система локалне самоуправе је даљи корак ка равномерном развоју. У току је израда Плана развоја града за период 2022-2028. где планирамо да укључимо грађане и чујемо њихово мишљење и предлоге за унапређење у свим областима. Ефикасност рада и максимално квалитетна услуга како градске администрације, тако и јавних предузећа је обавеза. Поред проширења капацитета индустријске зоне, очекује нас наставак уређења и изградње комуналне и путне инфраструктуре у граду и насељеним местима, реновирање здравствених установа, уређење школа, обезбеђивање додатних капацитета за вртиће, изградња спортских терена и наравно – реконструкција Тамишког кеја, изградња панчевачке променаде са циљем искоришћења пуног капацитета једног од највећих и најлепших ресурса Панчева – наше реке Тамиш. Желимо грађанима да вратимо реку и грађане реци – и да она буде наш понос и симбол – истакао је градоначелник Стевановић.

А онда је уследио и најсвечанији тренутак: уручење Новембарске награде Града Панчева овогодишњим лауреатима: Андреи Стојадинов, за значајан допринос и фантастичном успеху у спорту и Златибору Лазарову, за његово дугогодишње деловање у области социјалног и хуманитарног рада.

У уметничком делу програма учествовали су КУД “Станко Пауновић” НИС – РНП, драмска уметница Софија Јуричан, балерине Средње балетске школе „Димитрије Парлић“ и првакиња опере Народног позоришта у Београду Јадранка Јовановић.

Свечаној седници су, поред градоначелника и представника Градске куће, присуствовали и представници републичких и покрајинских институција, Јужнобанатског управог округа, локалних самоуправа из Србије, бројних установа и организација, војске и полиције, цркви и верских заједница, школа, као и спортисти, културни радници и уметници.

Пројекат „Град Панчево – грађанин као кључни атер локалне самоуправе града“ су/финансирао Град Панчево