ДРУШТВЕНО ОДГОВОРНО УДРУЖЕЊЕ... Зоран Рајачић

Панчево

Хуманост Удружења спортиста „Српска Спарта“ на делу

ПОМАГАТИ ДРУГИМА  ЗА НАС ЈЕ ЧАСТ

• Панчевачко Удружење „Српска Спарта“ се осим спортом, озбиљно бави и хуманиратним активностима, било да се ради о помоћи самим суграђанима или установама и службама у граду

Удружење спортиста и љубитеља спорта „Српска Спарта“ из Панчева је својим недавним хуманитарним акцијама показала да, осим спортских, чланови овог удружења доста цене и активности чији циљ је да се помогне другима којима је помоћ потребна. Током више од 13 година свога рада ово удружење је помагало породицама са више деце, суграђанима који су болесни, бившим спортистима, а пре свега и највише „Српска Спарта“ је окренута младим људима.

Како би децу и омладину заштитила од наркоманије, а спорт им приближила као основу здравог начина живота, ово удружење је до сада организовало бројне трибине чија тема је била борба против наркоманије, каже председник „Српске Спарте“ Зоран Рајачић. На тим трибинама, увек пред великим бројем деце, њихових наставника и родитеља говорили су лекари, полицајци, сви они који се професионално срећу са овим проблемом свакодневно, али и бивши зависници, како би се младима објасниле све опасности које носи ова пошаст 21. века. Последња таква трибина организована је средином марта у сарадњи са Месном заједницом „Котеж“ и појединим панчевачким средњим школама и она је, као и увек била посећена а међу гостима је била и чланица Градског већа, задужена за образовање, Татјана Божић.

Велики број деце и добри говорници чине рецепт успешну трибину, каже наш саговорник:  – „Српска Спарта“ је друштвено одговорно удружење и ми ово радимо већ 13 година. Ово је 18. по реду трибина и као и увек, и она је успешно завршена. Увек имамо пуно деце а говорници се максимално труде да им пренесу своје искуство док се спортисти труде да их покрену да се активно баве спортом – каже Рајачић и додаје да се све ове трибине одржавају под називом „Спортом против наркоманије“ што говори да у овом удружењу спорт виде као најбољи начин борбе против наркоманије.

А ово удружење је недавно уручило донацију и Служби хитне медицинске помоћи у Панчеву. Како креће сезона лепог времена, расте и опасност од крпеља тако да је „Српска Спарта“ овој служби донирала потрошну опрему за такве интервенције како би помогла  Хитној помоћи, а тиме и грађанима. Поред те потрошне опреме, донација је обухватила и један апарат за мерење притиска што је опрема која је увек потребна овој панчевачкој здравственој служби.

У сарадњи са Туристичком организацијом Панчева „Српска Спарта“ је почетком априла организовала и акцију прикупљања одеће, обуће и свега онога што је потребно једној вишечланој породици,  и уручила породици Пандуров из Панчева, којој је таква помоћ добро дошла. Са десеторо деце, без струје и без озбиљнијих прихода, овој породици је помоћ „Српске Спарте“ веома значила по питању олакшавања свакодневних проблема.

– Осим организације спортских, културних и традиционалних менифестација, „Српска Спарта“ помаже својим суграђанима и то није ништа неуобичајено за нас. Тако смо данас помогли породицу са десеторо деце и то је нешто са чиме ћемо наставити и убудуће. Кад год је потребно, ми ћемо се активирати како би помогли онима којима је помоћ потребна и организовати хуманитарне акције. Нама је част да помажемо, а подсећам да је „Српска Спарта“ због таквих хуманитарних активности добила Новембарску награду града Панчева – додаје Зоран Рајачић и напомиње да то признање за ово удружење представља велики подстрек, посебно када су у питању хуманитарне акције.

В. И.