КОНАЧНО СВОЈ ДОМ... Александар Стевановић уручује један од 15 уговора

Панчево

Нова помоћ Града прогнаним Србима из БиХ и Хрватске

КУЋЕ ЗА ЈОШ 15 ИЗБЕГЛИЧКИХ ПОРОДИЦА

• Ми смо до сада обезбедили 32 сеоске куће, 25 домаћинстава и више од 290 стамбених јединица, односно, доделили уговоре и ти људи су постали становници Панчева, истакао је Александар Стевановић, градоначелник Панчева

У Панчеву су данас свечано уручени уговори за куповину 15 сеоских кућа са окућницом избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске са пребивалиштем на територији овог града.

Свечаном чину уручења уговора присуствовали су Александар Стевановић, градоначелник Панчева, Драгана Купрешанин, заменица градоначелника Панчева, Миленко Чучковић, члан Градског већа града Панчева задужен за рад, запошљавање и социјалну политику, Енрико Висентин, програмски менаџер Делегације Европске уније у Србији, Ивана Јелић, помоћница шефа Одељења за трајна решења УНХЦР-а у Србији, Јован Лазаров, шеф кабинета директора Јединице за управљање пројектима у јавном сектору доо Београд и Владимир Цуцић, комесар за избеглице и миграције Републике Србије.

Александар Стевановић, градоначелник Панчева, подсетио је да је овај град био једна од првих локалних самоуправа која је била један од 9 прихватних центара, када је дошло до расељавања и немилих догађаја после распада бивше Југославије.

– Панчево је и у том првом моменту било активно по питању пружања помоћи избеглим и расељеним лицима. Наставили смо тај посао да радимо као локална самоуправа као и наша држава која је прихватила све људе и помогла им на све могуће начине. У претходним годинама 630 породица је нашло свој дом у нашем граду и постали су становници Панчева. Ми као локална самоуправа, у сарадњи с Комесаријатом за избеглице и миграције и у сарадњи с многобројним донаторима, дали смо допринос како би људи који су доживели тужне судбине овде нашли свој нови дом и овде се осећали као код своје куће. Ми смо до сада обезбедили 32 сеоске куће, 25 домаћинстава и више од 290 стамбених јединица, односно, доделили уговоре и ти људи су постали становници Панчева. Велики број пакета грађевинског материјала је последњих година подељен како би људи могли да граде своје домове и добију кров над главом у нашем граду. Ово није крај. Ми настављамо да радимо даље. Ове године планирамо усељење у 9 стамбених јединица у насељеном месту Глогоњ и 40 стамбених јединица на Стрелишту. И то није крај. Започели смо изградњу још једног објекта на Стрелишту, где ће још 36 породица пронаћи свој кров над главом. Надамо се да ће то бити готово почетком идуће године”, рекао је градоначелник Панчева Александар Стевановић.

Куће су купљене у оквиру Регионалног стамбеног програма, који има за циљ да обезбеди трајна стамбена решења за најугроженије избегличке породице у региону. Спроводи се уз подршку ОЕБС-а, УНХЦР-а и Банке за развој Савета Европе. Средства за куповину ових кућа обезбеђена су из донаторског Фонда Регионалног стамбеног програма, чији је највећи донатор Европска унија. Вредност донације за сваку кућу појединачно је 11.000 евра.

(Према: ГС)

Пројекат „Град Панчево – грађанин као кључни атер локалне самоуправе града“ су/финансирао Град Панчево