СЛУШАТИ СТРУКУ... Душан Ћурчић

Наш домаћин

Душан Ћурчић, заменик председника Општине Пландиште

ПОСТАВЉАМО ТЕМЕЉЕ БУДУЋНОСТИ  РАЗВОЈА ОПШТИНЕ

• У Општини Пландиште се у претходном периоду доста тога урадило на одржавању путне и комуналне инфраструктуре, као и на уређењу објеката здравствених и установа културе
• Што се тиче вакцинације, ова јужнобанатска општина бележи веома добре резултате захваљујући, пре свега, одличној организацији овог процеса

Протеклих дана и недеља на територији Општине Пландиште изводе се радови на уређењу каналске мреже, а интензивно се радило и на одржавању локалних и магистралних путева, као и на реконструкцији банкина на овим трасама. Поред тога, после више деценија, завршена је и реконструкција зграде Дома културе у Великом Гају.

  • У претходном пероду, следећи политику председника републике Александра Вучића и уз велики труд и залагање председника општине Јована Репца, уз све недаће које нам је донела пандемија, али и уз поштовање свих прописаних епидемиолошких мера, много смо се   трудили да оправдамо поверење грађана које нам је указано и марљиво смо радили, а све на добробит грађана наше општине – каже заменик председника Општине Пландиште Душан Ћурчић. Он наводи да је све то део већег пројекта уређења путне и комуналне инфраструктуре, која чини основ будућег развоја ове јужнобанатске општине. Он додаје да се  тренутно ради на уређењу каналске мреже укупне дужине око пет километара и то на локацији атара села Милетићево и Банатски Соколац, где Водопривредно предузеће “Јужни Банат” из Вршца обавља радове, а ради се и на укљањању растиња и уређењу канала на деоници пута између Пландишта и Велике Греде, као и у атару Великог Гаја и Купиника.

  • У наредном периоду план нам је да конкуришемо код надлежних министарстава за средства потребна за уређење и ојачавање путне инфраструктуре, као и санирање путних прилаза и окретишта, како бисмо на тај начин створили услове неопходних за привлачење потенцијалних инвестиција. План нам је и наставак на изградњи капела у насељеним местима, где објекат такаве намене не постоји, рачунајући ту и значајне инвестиције и у областима здравства и културе – додаје Чурчић и напомиње да су, захваљујући одличној сарадњи са републичким и покрајинским властима, успели да, поред путне инфраструктуре и водоводне мреже, реновирају и бројне објекте попут школа, домова културе и објекте амбуланти Дома здравља.

Тренутно се у Општини Пландиште ради на санацији амбуланте у Хајдучици а, поред тога, потпуно је саниран и објекат амбуланте у Великом Гају, а све то како би унапредили услове рада у здравственим установама у овим местима. И убудуће ће се у Пландишту радити на уређивању објеката установа културе и здравства, а приоритет ће, такође, бити и реконструкција комуналне и путне инфраструктуре. У наредном периоду један од циљева ће бити и реконструкција и уређење дечјих игралишта у Пландишту, а како би свако село имало адекватно игралиште за малишане. Наш саговорник каже да ће репер за овај посао бити   Нови Гај где је постављено намодерније игралиште у Општини Пландиште, које је реализовано у сарадњи са Управом за управљање јавним улагањима.

Поред тога, велики акценат Општина Пландиште је ставила и на помоћ ученицима и студентима јер они представљају будућност сваке па тако и ове јужнобанатске општине.  То је разлог због чега ће Пландиште и убудуће наставити са подршком својим ученицима и студентима, али и са побољшањем услова рада у образовним установама на територији општине. Иако важи за малу општину, Пландиште се може похвалити висином средстава усмереним ка овој намени, средствима за које се руководство општине труди да из године у годину буду све већа, како би финансијски помогли ученике и студенте, а тиме и помогли буџетима њихових родитеља око њиховог школовања, превоза и других трошкова.

  • Ове године смо финансијски подржали и докторанте и студенте мастер студија који су, као и сви остали, добили средства у висини од 70 хиљада динара, а посебно смо подржали и наше најбоље студенте који имају просек оцена 8,5 и више тако да сада сви они имају нашу максималну подршку – додаје Ћурчић и наводи да се све то ради како би се створили услови да они остану у свом родном Пландишту, ту где су одрасли и завршили основну и средњу школу.

  • Ми имамо одговорност према нашим суграђанима. Све што смо до сада урадили, треба и мора да буде темељ за неке будуће пројекте и инвестиције. То све сада можда не изгледа као нешто од чега сви имамо користи али врло брзо ће се кроз реализацију пројеката видети да се све то ради у циљу развоја и будућности Пландишта – закључује заменик председника општине.

А кад је реч о актуелној пандемији коронавируса и вакцинацији која је у току, Општина Пландиште ту бележи веома добре резултате, готово половина пунолетних становника Пландишта је вакцинисана. Како каже наш саговорник, захваљујући руководству Општине и уз сарадњу директора Дома здравља, од када је почело вакцинисање без пријаве, мобилне екипе обилазе Пландиште и насељена места и вакцинишу грађане који су се за то пријавили у својим месним заједницама. То је посебно важно за становнике пландиштанских села, нарочито оних удаљених, чији сви становници нису у могућности да лако дођу до лекара, а којима је на овај начин олакшан приступ вакцини. Како наш саговорник каже, Пландиште јесте мала општина, али је успела да вакцинише скоро четири хиљаде грађана, док је близу три хиљаде њих и ревакцинисано.

  • Хтео бих да се захвалим свим здравственим радницима, лекарима, медицинским сестрама и техничарима, свима који се труде и раде и са којима смо заједно успели да се изборимо са овом пандемијом која нас је снашла. Наравно, да бисмо победили, сачували људске животе и наше здравље, пут којим треба да идемо је вакцинација као и да не слушамо приче неодговорних појединаца него да слушамо струку. То би била моја препорука и апел зато што једино медицина има одговор на ову пандемију. Ја сам се лично вакцинисао и позивам све остале да то учине како би изашли из ове ситуације – наводи заменик председника Општине Пландиште Душан Ћурчић.

(Старт 013)

Пројекат „Општина Пландиште – грађанин у функцији главног актера локалне самоуправе општине“ суфинансира Општина Пландиште.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.