ТУ ДИЛЕМЕ НЕМА... улагање у образовање је улагање у будућност

Образовање

НИС на панелу „Образовање: путеви ка компетенцијама“, на Копаоник бизнис форуму

ПРАВИМ ПУТЕМ У СУСРЕТ ПОТРЕБАМА ТРЖИШТА

На панелу је истакнуто да компаније могу значајно да допринесу унапређењима у области образовања, а као пример добре праксе наведена је компанија НИС и њен програм „Енергија знања“

На панелу „Образовање: путеви ка компетенцијама“, који је одржан 7. марта, у оквиру Копаоник бизнис форума, у име компаније НИС учествовао је Вадим Смирнов, заменик генералног директора и директор Функције за односе са државним органима и корпоративне комуникације.

Остали учесници панела били су: Небојша Бјелотомић, директор Иницијативе дигитална Србија, Јелена Остојић, професор Четврте београдске гимназије и Милош Ђуричанин, директор за стратегију и развој Нордеус фондације.

На панелу је заједнички оцењено да је, поред формалног образовања, ученицима и студентима потребан приступ неформалним облицима образовања како би успешно одговорили на потребе савременог тржишта рада.

На панелу је такође истакнуто да компаније могу значајно да допринесу унапређењима у области образовања.

Као пример добре праксе наведена је компанија НИС, која кроз програм „Енергија знања“ сарађује са бројним домаћим и међународним образовним установама и стипендира талентоване студенте.

Вадим Смирнов је истакао да је компанија успоставила партнерство са 11 универзитета у Србији, региону и Руској Федерацији, као и са 30 факултета, те бројним научним друштвима. Према његовим речима, путем програма „Енергија знања“ стипендиран је значајан број студената, од којих је више од 60 запослено у НИС-у након завршетка школовања.

Српско образовање је увек било одлично, само је била потребна специјализација. То смо приметили у НИС-у и започели сарадњу са образовним установама и стипендирање студената у складу са потребама бизниса. То траје још од 2009. године и остварили смо одличан резултат. Не само да имамо своје обучене запослене, већ имамо компетенције да пружамо одређене услуге компанијама широм света“, рекао је Смирнов.

Смирнов је навео пример Научно-технолошког центра НИС-а у Новом Саду који има више од 300 запослених, међу којима су млади стручњаци, бивши стипендисти компаније од којих су се многи школовали у иностранству и потом вратили у Србију да раде у НИС-у, додајући да НИС остварује сарадњу и са средњим школама и да је опремљено више од 60 учионица и лабораторија у школама у Србији, како би се унапредили услови за образовање.

Наше напоре је препознала и Влада Србије, па смо добили Светосавску награду два пута. Једну за компанију и једну за генералног директора“, навео је Смирнов и додао да ће НИС наставити са подршком образовним установама и младим талентима.

Небојша Бјелотомић, директор Иницијативе дигитална Србија, казао је на панелу да је потребна подршка компанија и формалним и неформалним облицима образовања.

Формално образовање не може и не треба да прати само потребе привреде, јер ни привреда не зна шта ће тачно бити потребно за пет или више година“, рекао је Бјелотомић и истакао значај неформалног образовања.