Вршац

Одржани 2. „Карађорђеви дани у Вршцу“

НЕ САМО ЗБОГ ОНИХ СЕДАМ ДАНА

• Велику пажњу Вршчана привукла је макета трешњевог топа, а тек испаљивање…

Ако је судити по неким историјским изворима, вожд Карађорђе је у провео седам дана у Вршцу, да би на Ивањдан присуствовао недељној литургији у Саборној цркви. Не само због тих седам дана, него и због свега онога чиме је задужио срспки народ, на иницијативу Зорана Вучетића, у Вршцу је прошле године, а поводом 200 година од вождове смрти, одржана прва манифестација под називом „Карађорђеви дани у Вршцу“.

Са надом да ће манифестација постати традиционална, „Дани“ , одржани од 4. до 9. јула,  и ове године протекли су са бројним атрактивним садржајима.

Поред наступа истакнутих уметника, одржано је и више предавања, а посебну пажњу привукло је испаљивање из макете трешњевог топа, онаквог какав су српски устаници користили у Првом српском устанку, под вођством вожда Карађорђа.

Иначе, у књизи др Алексе Ивића  „Смрт Kарађорђа“, објављеној у Летопису Матице Српске 1935. године, једна цела страна посвећена је управо Вршцу. На ту чињеницу подсетио је и  Зоран Вучетић, који  каже да се „Карађорђе саможртвовао зарад општег добра и да његово име не би смело да буде асоцијација на ратовање, већ на слободу“.

Сем ове манифестације, иницијатори и организатори  „Карађорђевих дана у Вршцу“, a to je Maла школа „Бранко Радунковић воља чини чуда“, пoкренули су и иницијативу да вожду Карађорђу подигне споменик, и то управо у порти Саборне цркве, у којој је Карађорђе, боравећи пре 201 године,  седам дана у Вршцу,  обележио Ивањдан.

Црква се, иначе, налази у близини ОШ „Вук Караџић“, која је од 1929. до 1946. носила Карађорђево име.

(Старт 013)

Пројекат „Вршац некад и сад – оно што остаје“ суфинасира Град Вршац.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.