ШТА РЕЋИ... једна од скореновачких улица

Скореновац

Најмање село у општини Ковин налази се у друштву села Србије са највише туристичких ноћења

МАЂАРИ ИЗ РУМУНИЈЕ ЛИДЕРИ СЕОСКОГ ТУРИЗМА

• Захваљујући Дани Ернеу, брату Золтана, који је 1999. видео и оборио „невидљивог“,  и Удружењу домаћина еко-руралног туризма, Скореновац годишње посети преко 6000 туриста, највише из Мађарске,  али и из Румуније, Словачке…

Скореновац је насеље у општини Ковин, најјужније место на земаљској кугли где Мађари чине већину становништва, у овом селу  – 90 одсто.

Али од тих 90 одсто Мађара, њих готово половину, чине  Секељански Мађари из румунске Буковине, етничка група мађарског порекла, која има свој специфичан дијалекат, специфичну културну баштину, као и специфичну ношњу,  обичаје и гастрономске специјалитете. И не само то, они имају своју посебну заставу, грб, химну, али и писмо, које вуче порекло још из 15. века.

Скореновац је једно од села које су пример успешног промовисања и развоја сеоског туризма, и то место годишње посети преко 6000 туриста, већином из Мађарске,  Румуније и Словачке, који остваре и до 8000 ноћења, што је импозантна цифра за село које има мање од 1500 становника! Али зато има…

ЈЕДАН ОД … Дани Ерне на једној од промоција сеоског туризма

Дани Ерне, иначе брат Дани Золтана, човека који је 1999. оборио до тада „невидљиви“ амерички бомбардер, подстакнут и од стране своје супруге Валерије, Дани оснива Удружење домаћина еко-руралног туризма, постаје његов председник, промотер и главни пројектант.  Дани има и своје лепо уређене апартмане за преноћиште, има свој ресторан, са посебним специјалитетима, прелепо уређено двориште, у коме се налази традиционална пећница за спремање јела испод сача, а ту је и сувенирница, са специфичним и изражајним  руковотворинама умешних Мађарица и занатлија, из Скореновца, подразумева се.

Први утисак када се уђе у ово село је да у њему живе заиста прави домаћини, који ништа не препуштају случају. Изузетно уређене улице, куће са беспрекорно сређеним фасадама, које одсликавају, и на том плану, спцифичну културу Секељанских Мађара, а ту је римокатоличка црква, са својим особеностима, која, са свим осталим садржајима, центар села претвара у праву идиличну слику, ону кад се човек може сусрести сам са собом у најбољем издању.

ЕТНО КУЋА… не случајно названа и завичајни музеј

У Скореновцу има и етно кућа, саграђена још у 18. веку, али сада уређена и споља и изнутра, и која у својим одајама садржи све оно што предсатавља праве „знакове поред пута“ из историје Секељанских Мађара из Буковине, од аутентичног намештаја и пољопривредних машина, некад коришћених, до раритета посебне врсте, што Секељанске Мађаре и чине посебним у односу на остале припаднике свог народа.

У дворишту етно куће је и  информативни центар Туристичке организације општине Ковин, као и кућа, не случајно, названа завичајном, у којој је стална поставка слика локалних уметника.

И да закључимо, туристичка понуда, она коју нуди Удружење домаћина еко-руралног туризма, сем боравка у амбијенту сеоских домаћинстава, обухвата и упознавање са локалним обичајима Секељанских Мађара, њиховом традицијом, њиховом историјом, начином живота и рада,  начином припремања јела и зимнице… Посетите „Дане мађарске кухиње“, и биће вам све јасно што се тога тиче.

Љубазност и гостопримство се, при томе, и не само томе,  подразумева.

Уосталом, проверите.

С. Батало (Фото: ТО АПВ)

Пројекат „Знакови поред пута“  суфинансира Општина Ковин.
Ставови изнети у подржаном медијсском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.