Београд

             Председник Републике Србије угостио младе шахисте Србије

          И АЛЕКСА И СТЕФAН ИЗ ВРШЦА

                  И МИЛАН ИЗ ГУДУРИЦЕ

 

Председник Републике Србије Александар Вучић је, у петак, 20. јула, поводом Светског дана шаха, у згради Председништва примио и угостио младе шахисте (узраста до осам и десет година) из свих крајева Србије. Међу угошћеним били су и тројица најуспешнијих полазника шаховске школе ШК „Бора Костић“, браћа Алекса и Стефан Владислав из Вршца као и Милан Даљевић из Гудурице. Делегацију је предводио члан Градског већа задужен за подручје спорта и омладине и вишеструки првак државе Србије, шаховски велемајстор Бобан  Богосављевић.
Обраћајући се присутнима, председник Вучић  је истакао да и сам воли да игра шах и да ужива у њему.
Подсетио је да је велики амерички шампион и светски првак Роберт Боби Фишер рекао да је шах живот, указујући да кроз једну партију шаха можете видети све о једном човеку – какав је карактер, могућности, марљивост, способности које има и како кроз тешке ситуације пролази, колико је трпељив и издржљив.
„Шах вас учи пре свега да будете џентлмени и даме, да будете витезови, да поштујете противника, да побеђујете али и да пристојно губите. Има своје јасне оквире и у њему не постоји могућност да судија спречи такмичара да одигра свој потез. Нема равноправније и лепше игре од шаха. Основа витештва је да пустите другога да игра. Када научите шах, научили сте најважнију животну лекцију“- нагласио је председник Вучић.