АМБИЦИОЗНИ ПЛАНОВИ... Стеван Лазички

Месне заједнице јужног Баната

Стеван Лазички, председник Савета Месне заједнице Дебељача

ЗАУСТАВИТИ ОДЛАЗАК МЛАДИХ – НАЈВАЖНИЈИ ЗАДАТАК

• Највећи проблем Дебељаче данас је одлазак становника, а посебно младих, за шта је једино решење отварање нових радних места – каже Стеван Лазички, новоизабрани председник новог Савета Месне заједнице

Дебељача је једно од седам села Општине Ковачица, које краси мултинационални и мултиконфесионални карактер. У овом банатском селу већину становништва чини мађарска национална мањина, готово половину, док Срба има око 30 посто. Међу осталим има Словака, Румуна, Хрвата, Рома, а по званичном попису јави се и понеки Југословен.

Иако по званичним подацима са последњег пописа Дебељача има скоро пет хиљада становника, у овом селу данас живи једва три хиљаде душа, каже председник Савета Месне заједнице Дебељача Стеван Лазички, који додаје да и ово село дели судбину готово свих места са већим бројем житеља који припадају некој од бројних националних мањина у Војводини, а који полако, „трбухом за крухом“ одлазе у иностранство. То, као и одлазак младих из Дебељаче, наш саговорник види као један од највећих проблема овог  села.    Мађарски пасоши су веома популарни у Дебељачи и доста људи из овог села је тако и отишло у иностранство.

-Ми  желимо да се боримо за наше суграђане, желимо да нешто урадимо како би им обезбедили да остану да живе овде. Зато имам само речи хвале за председника Србије Александра Вучића, који се труди да у Србију доведе инвеститоре и тиме отвори нова радна места и тиме створи перспективу за све. Дебељача је пре само пар деценија била село са седам фабрика што је све, процесом пљачкашке приватизације, уништено, фабрике су се угасиле, а незапосленост је постала озбиљан проблем – каже први човек МЗ Дебељача и даље додаје да се завршава индустријска зона у Црепаји, као и да већ постоји индустријска зона и у овом селу, што даје наду да ће се појавити неки инвеститор заинтересован да уложи овде средства, чиме би се отворила нова радна места, што би био први, али важан корак ка решавању проблема грађана Дебељаче.

А решавање проблема села и уређење живота у њему је задатак који је новоформирани Савет Месне заједнице себи поставио још на почетку свог рада. На конститутивној седници Савета, 19. септембра, ови проблеми су постављени у фокус будућег рада овог тела.

САВЕТ
  Избори за Савет Месне заједнице Дебељача одржани су почетком септембра и на њима је, како каже Стеван Лазички, остварен историјски резултат што се тиче излазности, која је била 48,3 посто, највише до тада. На овим изборима који су, како он каже, прошли у најбољем реду, а убедљиву подршку грађана  добила је коалиција Српске напредне странке и Савеза војвођанских Мађара, а тиме и прилику да формира савет.
 – Захваљујем се члановима Савета на томе што су се прихватили овог посла како би решили проблеме села око којих се претходна власт у селу није нимало потрудила. У рад Савета смо укључили људе различитих професија како би што боље могли решавати проблеме у свим сферама живота – каже Лазички.
  • Почели смо да правимо озбиљне планове за наредне четири године с циљем решавања проблема села. Имамо воље и имамо снагу да се ухватимо укоштац са свим тим проблемима. Поред одласка становника, који нам је међу највећим проблемима, имамо много тога на чему морамо озбиљно порадити. Као Савет морамо бити укључени у све што се дешава у Дебељачи како би успели да подигнемо квалитет живота наших суграђана – напомиње Лазички и додаје да Дебељача има много проблема који захтевају пажњу, од одржавања зеленила по селу до реконструкције водоводне мреже и асфалтирања улица.
ОСНОВАН 1952… Стеван Лазички и наш новинар испред Дома културе, који носи име Јожефа Атиле, једног од најпознатијих мађарских песника, чија се биста налази испред улаза у ову установу културе у Дебељачи

Оно што предстоји јесте формирање мировног већа, као и комисија за противпожарну заштиту, за процену штете у пољопривреди и за  социјално-економска питања, тела без којих је успешно функционисање Савета немогуће. Наш саговорник каже да ће се највећи део проблема овог села морати решавати у сарадњи са Општином Ковачица, посебно они који се тичу социјалних потреба грађана, пошто Месна заједница ту сама не може много учинити.

  • Ми смо индиректни буџетски корисници и имамо потпуну подршку Општине Ковачица у свему. Имамо добру сарадњу са председником Општине Миланом Гарашевићем, као и са начелником Општинске управе, који нам увек излазе у сусрет у решавању наших проблема. А њих има много, од одласка суграђана у иностранство, одласка младих па све до великог броја социјалних проблема који из ових произилазе, у чијем решавању ће нам морати помоћи Општина Ковачица – објашњава Лазички и као најбољи пример наводи то да у Основној школи у Дебељачи од ове школске године раде свега по једно одељење на српском и мађарском језику иако их је пре пар година било по два. У одељењу на мађарском језику ове године има седам, а у одељењу ученика који похађају наставу на српском језику има 22 ученика, а оно је ове године формирано спајањем два одељења.

(Опширније у штампаном издању Старта 013)

В. Илић