Екологија

Пословање НИС-а у складу са принципима одрживог развоја

МОДЕРНИЗОВАН СИСТЕМ ЗА РЕЦИКЛИРАЊЕ ВОДЕ У РНП

• Унапређење омогућило да се за период од три године сачува количина воде која је пропорционална Савском језеру у Београду • Чиста вода – највреднији ресурс данашњице

Најважнији ресурс за одржање живота на земљи – чиста вода, има приоритет када је у питању одрживи развој и заштита еко-система Земље. Управо зато, велике компаније имају одговорност да своје пословање развијају поштујући природу и радећи у интересу шире заједнице.

Тако је једна од највећих домаћих компанија, Нафтна индустрија Србије, препознала значај одрживог пословања и ове године објавила 10. по реду верификовани Извештај о одрживом развоју, што је јединствен јубилеј у домаћој пословној заједници. У Извештају се, између осталог, наводи да НИС пословањем доприноси остварењу 12 од 17 циљева Уједињених нација. Да подсетимо, УН дефинисале су 17 циљева одрживог развоја чије испуњење треба да допринесе равномерном просперитету свих заједница и генерација и рационалној употреби природних ресурса. Међу тим циљевима, обезбеђивање чисте воде и санитарних услова има посебну важност, пре свега због чињенице да према подацима УН више од две милијарде људи нема приступ чистој води. Имајући у виду да је вода међу најважнијим природним ресурсима, очување чисте воде један је од приоритета компаније НИС у области заштите животне средине.

Одговоран однос према водним ресурсима ова компанија доказује кроз улагање у унапређење технологије рециклирања воде у Рафинерији нафте Панчево захваљујући којем се у периоду од три године сачува количина воде пропорционална Савском језеру у Београду. НИС поседује 355 постројења за пречишћавање воде, како би се овај ресурс трошио рационално и без последица по животну средину. Поред тога, чак 78 одсто воде за сопствене потребе, НИС користи из најмање осетљивих ресурса и на тај начин чува резерве воде намењене јавном водоснабдевању, прехрамбеној индустрији и наводњавању пољопривредних површина.

Како у НИС-у наводе, компанија ће и у наредном периоду наставити са својим активностима посвећеним заштити природних ресурса, са циљем да генерације које долазе имају једнак приступ природним ресурсима.