БРИГА О МЛАДИМА... седиште локалне самоуправе у Пландишту

Пландиште

Пример како се једна неразвијена општина бори да задржи младе

МЛАДЕ ТРЕБА МОТИВИСАТИ ДА ОСТАНУ

• Уз бесплатан  и субвенционисан превоз за основце и средњошколце, ту су и награде за најбоље мале матуранте, новчане накнаде за бруцоше, награде за добре студенте…

Општина Пландиште, сем што са својих 13 насељених места и једним засеоком од 5 људи, спада у ред неразвијених општина у АП Војводини, све се више сусреће и са не превише специфичним проблемом само за ово подручје, али с проблемом, који може имати и те како непријатне последице за даљи развој ове општине. А то је, поред негативног природног прираштаја, и све већи број младих који по завршетку школовања одлазе из свог родног краја.

Локална самоуправа је, суоачавајући се са таквом реалношћу, нимало перспективном, иако „танког“ буџета, предузела значајне кораке какао би што више мотивисала младе да остану у у овој средини, неразвијеној, али која  са њима има перспективе, а без њих…

Значајан корак који је локална самоуправа учинила у том правцу, на челу са председником Општине Јованом Репцем (узгред, који је је са 28 година, пре две године био најмлађи председник општине у Србији, ето, мотива!) била је помоћ и основцима и средњошколцима и добрим студентима.

Тако, ученицима основних школа, којих у овој општини има три, а чијих одељења нема у три насељена места, Општина плаћа комплетне трошкове превоза, док се средњошколцима који путују у средње школе у Вршац или Зрењанин, путни трошкови субвенционишу у износу од 30 одсто, односно, сви добијају по 5000 динара.

Сем тога, стимулишу се и успешни основци, тако је ове године, са по 8.000 динара награђено 12 најбољих малих матураната, носилаца Вукове дипломе.

Што се студената тиче, бруцоши се стимулишу са 50.000 динара годишње, у 10 месечних рата, а ако су и добри студенти добијају и додатну новчану награду за додатну мотивацију.

Ове године, као и претходне, сви студенти са просеком већим од 8,5 награђују се са 50.000 динара. Ове године, 21 студент и студенткиња (троје више него прошле године)  испунили су тај услов и добили тих 50.000 динара из, ионако, сиромашног буџета Општине. Али, како то често истиче Јован Репац, председник општине, „младе треба задржати по сваку цену, јер они су будућност наше општине“.

СиБ

Пројекат “Пландиште јуче и данас – оно што остаје”  суфинансиран је из буџета Општине Пландиште.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.