Разговор с поводом

Мирјана Савков, координаторка Канцеларије за младе града Панчева

КАНЦЕЛАРИЈА КАО ДРУГА КУЋА МЛАДИХ

• Канцеларија за младе града Панчева је једна од најбољих установа овог типа на локалном нивоу и њени бројни пројекти су пример добре праксе
• У Панчеву се тренутно ради на евалуацији недавно истекле Стратегије за младе, али и писањем новог овог документа

Канцеларија за младе града Панчева је једна од првих основаних  канцелaрија овог типа на локалном нивоу у Србији која је својим радом, активностима и пре свега, новим идејама заслужила репутацију једне од најбољих канцеларија. Са овом оценом се слаже и координаторка панчевачке Канцеларије за младе Мирјана Савков, која за наш лист додаје да је доста пројеката и активности у чијој је реализацији активно била укључена наша канцеларија оцењено као пример добре праксе.

– Због те репутације коју је Канцеларија за младе заслужила својим радом, ми често имамо част да добијамо на реализацију многе огледне, односно пилот пројекте што, по мени, представља право признање свему ономе што смо претходних година успели да урадимо. Мој план је да и убудуће наставимо са радом на исти начин и да, ако је то могуће, побољшамо своје активности. Ту, пре свега, мислим на то да се морамо потрудити да што више комуницирамо са младима у граду и да их у што већој мери укључимо у друштвени живот града, у процесе доношење одлука, а тиме и у решавање проблема са којима се они суочавају – каже наша саговорница и додаје да је Канцеларија за младе спона између младих и свих градских институција, чија је улога да координира и помаже младима и упућује их на најбољи начин како би они могли решавати своје проблеме. Као таква, Канцеларија има подршку градских власти за све пројекте које реализује, а њих има заиста много. О томе какви су, најбоље говори то да је Национална асоцијација канцеларија за младе, као мрежа ових установа из целе Србије, као најбоље пројекте за прошлу годину оценила два пројекта из Панчева. Један је „Култура на поклон“, иза којег стоји Канцеларија и други, који је реализовао „Компас“.

СТРАТЕГИЈА
  Поред тога што је Панчево једна од првих локалних самоупрвав која је добила Канцеларију за младе већ је слична ситуација и што се тиче докуметна на основу којег она ради а то је  Стратегија за младе. Како нам је рекла наша саговорница, тренутно се ради на писању нове, треће по реду Стратегије за младе пошто је она престала да важи.
 – Решење је прошло Скупштину града, а остало је на нама. Сада се ради на формирању тима који ће урадити евалуацију реализације те Стратегије и после анализа и спроведених анкета, почеће се са писањем новог овог стратешког документа – објашњава координаторка Канцеларије за младе Панчева.

– Већ трећу годину заредом ми реализујемо пројекат „Култура на поклон“, кроз који млади који напуне 18 година од Града добијају ваучер у вредности од три хиљаде динара који могу искористити за различите програме установа културе у Панчеву. Поред тога, Градска библиотека им такође као поклон обезбеђује једногодишњу чланарину потпуно бесплатно. Овај пројекат се показао као веома добар и прихваћен од стране младих у граду тако да се надам да ћемо и наредних година успевати да обезбедимо средства за овај пројекат како би и он постао традиција – каже наша саговорница и додаје да Канцеларија за младе Панчева иницира бројне акције и пројекте. Међу њима је и Матурантски плес, координисани петоминутни плес матураната који је и ове године, по дванаести пут, одржан и у Панчеву и који је окупио рекордан број матураната. Поред тога, ту су и друге манифестације током целе године, попут обележавања значајних датума: Дана планете, Дана волонтера и Дана младих.

План за наредни период је да Канцеларија за младе града Панчева што боље комуницира са младима и да им буде што препознатљивија како би јој се они што лакше обраћали. Зато је један од циљева за наредни период и реконструкција Омладинског ресурсног центра у Дому омладине Панчева.

– Циљ нам је да поново активирано Омладински ресурсни центар, да га модернизујемо и уредимо просторије како би он постао место у коме ће се млади моћи да организују своје активности, али и место кроз које ће нам се они моћи обратити, јер постоји потреба за што бољом комуникацијом између нас. Канцеларија се налази у згради Градске управе, што је превише званично окружење за младе, па ОРЦ видимо као најбоље решење.   Иначе, са ученицима основних и средњих школа у граду имамо добру комуникацију кроз сарадњу са ђачким парламенатима, али се она свакако може још побољшати у чеми велику улогу има наша страница на Фејсбуку, као и на сајту Града Панчева – објашњава наша саговорница. Она додаје да су средства за реконструкцију и опремање ОРЦ добијена од Покрајине путем конкурса и такав начин обезбеђивања средстава за своје пројекте је оно што је карактеристично за Канцеларију за младе града Панчева јер је она окренута ка конкурсима које расписују Покрајина, Република Србија и међународне организације како би реализовала своје пројекте. Конкурисано је са више пројеката па је Канцеларија тако током прошле године обезбедила средства за реконструкцију и набавку опреме за студио „Пандемонијум“, који ће ускоро поново почети са радом у склопу Дома омладине.

КОКА КОЛА И МЛАДИ
  Ових дана у Панчеву је реализован пројекат „Кока Кола подршка младима“ кроз који су млади имали прилике да у три дана кроз предавања и радионице раде са стручњацима из разних области како би добили одређена предзнања, открили своје склооности, али и добили  мотивацију да се што боље спреме и наступе на тржиште рада и лакше дођу до посла. – Кока Кола је прошле године обишла 20-так градова са овим пројектом, а ове године су се одлучили и за Панчево. Морам рећи да је прошле године, од 1500 младих који су учествовали у овом пројекту, преко 250 њих нашло себи запослење што говори о томе колико је овај семинар добар и колико може помоћи у решавању тог проблема младих, налажењу посла – каже Мирјана Савков.

– Канцеларија за младе града Панчева је и ове године расписала конкурс за средства намењена за пројекте удружења која се баве младима, а са циљем да се она оснаже и  добију подршку која им је потребна у раду. У Панчеву постоје веома добра удружења које се баве младима од којих су нека и прерасла наш град па су отишла на нека већа тржишта, попут Београда. Нам је важно да помогнемо у раду постојећих, али и у оснивању нових удружења младих како би и она учествовала у решавању проблема са којима се млади суочавају – напомиње Мирјана Савков, „шефица“  Канцеларије за младе Панчева.

Као један од пројеката којим ће се ова установа бавити у наредном периоду она, међу бројим другим, наводи и пројекат партнерства са Младим истраживачима Србије, који младима омогућавају да бесплатно користе бројне волонтерске кампове широм света, што представља јединствену могућност да млади посете неке земље, упознају се са другим људима, њиховом културом и језиком, али и да им истовремено и помогну.

И. Владан