ПОДРШКА... Ивана Росић, Милка Чурић и Мира Кузмановић

Удружења жена јужног Баната

Милка Чурић, председница Актива жена „Соса“ из Банатског Брестовца

ЗЛАТНЕ РУКЕ  ЧУВАРКИ ТРАДИЦИЈЕ БАНАТСКЕ

• Првог септембра у Банатском Брестовцу ће се одржати манифестација „Златна јесен банатска“, иза које стоји Актив жена „Соса“ из овога села
• Као и  друга удружења жена, и ово се највише бави очувањем традиције
• Реконструкцију етно собе финансијски је највише помогао Град Панчево

 

Током последња два дана августа ове године у Банатском Брестовцу се, у организацији Месне заједнице, одржава градска манифестација „Дани повртара“. Дан касније, 1. септембра, Актив жена „Соса“ из овог места, такође, организује своју манифестацију под називом „Златна јесен банатска“, што је био повод да разговарамо са председницом овог удружења жена Милком Чурић.

ЕНЕРГИЈА, ЕНТУЗИЈАЗАМ… Милка Чурић на „радном задатку“
  • Наше удружење жена, које има десетак чланица, пошто многе од њих одлазе и поново долазе, је невладина и непрофитна организација која у свом раду зависи од донација од којих су најзначајнија средства добијена од Града Панчева. Наше чланице се бави ониме што жене у Банату најбоље знају, ткањем, везом, свим оним ручним радовима којима покушавамо да одржавамо богату банатску традицију, С друге стране, неке наше чланице се баве и производњом природних производа, попут креми од лековитог биља, сапуна или капи које могу помоћи у одржању здравља – каже Милка Чурић, председница Актива жена „Соса“,  иначи и иницијатор оснивања овог удружења. Она додаје да се тренутно озбиљно ради на организацији манифестације „Златна јесен банатска“, на којој ће се представити све оно чиме се чланице овог удружења баве.
ПРИРОДНИ ПРОИЗВОДИ
  Током посете Активу жена „Соса“ у Банатском Брестовцу имали смо прилику да разговарамо и са Оливером Ђорђевић, чланицом овог удружења која се бави производњом креми, уља и сапуна од лековитог биља. То су у потпуности природни производи који могу помоћи у лечењу одређених болести, отклањању тегоба или одржавању здравља, каже она и додаје да ће се убудуће више позабавити представљањем ових производа широј јавности како би се што више људи упознало са оним чиме се у овом удружењу све баве.

 

  • Немају баш сви људи разумевања за наш рад, а оно што је забрињавајуће је то да се млади врло тешко укључују у рад удружења. Организовали смо акције попут „Књигу донеси – понеси“, како би младима покушали помоћи да не буду на улици, већ да се прикључе нама, као и акције помоћи нашим старијим суграђанкама, као што је „Чеп од флаше за бакице наше“, кроз коју покушавамо да сакупљањем пластичних чепова обезбедимо средства да им купимо помагала попут штапова и шеталица, у чему успевамо да укључимо и децу. Оно што је сигурно је да наш ентузијазам јесте носилац културе целог нашег села, Банатског Брестовца – сматра наша саговорница, додајући да је ово удружење својеврсни вентил за чланице удружења, које своје слободно време посвећују раду у њему. Она, ипак, каже да има и оних жена које тврде да немају времена за удружење, али да то, по њеном мишљењу, није баш тако.

Милка Чурић истиче да ово удружење има веома добру сарадњу са другим удружењима жена са територије Града Панчева, да се узајамно посећују и сарађују, али да је нешто што би свима њима пуно значило јесте једна продавница у Панчеву, у којој би могле да изложе своје производе и на тај начин их продају што би, са друге стране, био и део туристичке понуде Панчева. Наша саговорница додаје да би идеално било када би ово удружење успело да обезбеди средства за набавку комбија, што би чланицама овог удружења омогућило да путују и посећују удружења и манифестације које се одржавају ван граница Панчева.

НЕМА ИХ МНОГО, АЛИ ЗАТО… „Сосе“ на једној од манифестација
  • Имамо посебно добру сарадњу са Иваном Росић, која се, испред Скупштине града,  бави равноправношћу полова, као и са секретарком Црвеног крста у Панчеву, Милицом Тодоровић. Наравно, морам поменути и одличну сарадњу са Туристичком организацијом Града Панчева и директором Николом Стоиљковићем. Оно што би нам свакако значило јесте да су средства намењена раду нашег удружења мало већа, попут онога што добијају друга удружења жена – каже наша саговорница, показујући нам етно собу, поставку у просторијама Удружења у центру Банатског Брестовца, која укључује неке веома ретке и веома старе предмете какви су се на овим просторима користили пре више од сто и двадесет година. Председница Чурић додаје да је у реализацији реконструкције ове етно собе финансијски највише помогао Град Панчево.
ДАНИ ПОВРТАРА
  Последња два дана августа у Банатском Брестовцу резервисана су за „Дане повртара“, градску манифестацију, у оквиру које ће у петак, 30. августа у Брестовцу наступити „Тропико бенд“, док ће сутрадан, у суботу, посетиоце ове манифестације забављати Гордана Лазаревић, позната певачица народне музике.

 

  • Оно што би нам пуно значило јеста нека подршка како би успели да за своје активности обезбедимо средства на покрајинским и републичким конкурсима. Нас, као удружење чека веома важан задатак а то је стварање бренда од „Сосе“ како би се све више људи упознало са свиме чиме се ми бавимо. Ми желимо да будемо јединствени и наравно, желимо да се докажемо у овоме чиме се бавимо, а све то није ни најмање лако. Надам се да ћемо за то добити сву потребну подршку – с оптимизмом закључује Милка Чурић, председница Актива жена „Соса“ из Банатског Брестовца.

И. Владан

Пројекат „Удружења жена јужног Баната – трагови који остају“ суфинансира Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, који је доделио средства.