СИГУРНА КУЋА ЗА СВЕ ... Миленко Чучковић

Разговор с поводом

Миленко Чучковић, члан Градског већа града Панчева, задужен за рад, запошљавање и социјалну политику

ОДГОВОРНА СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА,

ТО ЈЕ ТО!

• Град је обезбедио средства за проширење капацитета “Невена” и Сигурне куће и за уређење клубова за одрасла лица • До маја следеће године 76 породица ће се уселити у станове, угрожене породице ће добити своје домаћинство на селу, најугроженије избеглице ће ускоро добити огрев…

 

– У склопу програма социјалне заштите тренутно је актуелно проширење капацитета Дневног боравка “Невен” за шта је Град обезбедио два милиона динара. Овим проширењем ће “Невен”, који тренутно има капацитет за смештај 42 корисника у три групе, добити простор за смештај још две групе од по десет корисника. Тиме ћемо решити и проблем листе чекања и помоћи да се та деца и одрасла лица која су завршила школовање и тиме прешла у систем социјалне заштите сместе у боравак, што ће много значити и њима и њиховим родитељима – каже Миленко Чучковић, члан Градског већа Панчева, задужен за рад, запошљавање и социјалну политику. Поред тога, он додаје да је Град обезбедио и пет милиона и 960 хиљада динара за проширење капацитета Сигурне куће која је установа од регионалног значаја, а ово повећање капацитета представља и услов за добијање трајне лиценце за ову установу.

Кроз сарадњу са Европском унијом, Град Панчево је конкурисао за средства кроз програм “Stepping stone” којим је планирано да се реше услови становања угрожених група у које спадају жртве породичног насиља, лица са инвалидитетом и породице које су у ризику од сиромаштва. Како каже наш саговорник, кроз овај програм, вредан 394 хиљаде америчких долара, планирана је куповина сеоских домаћинстава за 13 породица са 42 члана и то за девет жена жртава породичног насиља и њихових 22 деце, за троје лица са радним инвалидитетом и за једну вишечлану породицу у екстремном сиромаштву.

– Последњим ребалансом Град је издвојио 2,5 милиона динара за уређење дневних боравака клубова за одрасла лица у Карађорђевој и Улици Јосифа Маринковића, као и Народне кухиње у Улици Максима Горког. Што се тиче помоћи избеглицама, наставља се реализација програма Светске банке у ковиру којег ће у септембру бити отворена нова зграда са 40 станова за избеглице из Босне и Херцеговине и Хрватске, а поред тога, почела је изградња нове зграде са 36 станова тако да ћемо, како је планирано, до краја маја следеће године сместити 76 породица у нове станове – наводи Чучковић и додаје да је Град за најугроженије избеглице обезбедио одређену количину дрва за огрев. Како он каже, Град је ове године купио и 29 сеоских кућа за смештај избегличких породица и тај пројекат је при крају реализације. У току је и програм набавке грађевинског материјала као помоћи за избеглице за шта је Град обезбедио 550 хиљада динара и он ће ускоро бити реализован, каже већник Чучковић. Он подсећа да је при крају реализације и конкурс који је Град Панчево расписао за суфинансирање програма удружења особа са инвалидитетом и тешким и хроничним обољењима у области социјалне заштите. За ове потребе локална самоуправа је издвојила пет милиона динара, а на конкурс се јавило 14 удружења од којих су сва добила средства за своје пројекте.

Што се тиче области рада и запошљавања, већник Чучковић каже да је Град Панчево ове године расписао више јавних позива, од којих је студентска летња пракса готова, а да ће ускоро бити реализовани и програми стручне праксе, јавних радова као и опремање кабинета средњих школа у граду.

– Оно што нам преостаје, а што је незапосленима и најзанимљивије, јесу програми самозапошљавања, кроз које незапослена лица добијају средства које је Град обезбедио као и правну и књиговодствену подршку током првих годину дана рада. Прошле године смо имали одличну сарадњу са немачком агенцијом за међународну сарадњу ХЕЛП, тако да ових дана започињемо нову сарадњу кроз уговор о помоћи у запошљавању и самозапошљавању угрожених група, односно лица са повећаним ризиком од друштвене искључености и екстренмог сиромаштва – најављује Чучковић и објашњава да ће ту сарадњу финансирати шведска влада кроз Агенцију за међународну сарадњу (СИДА) уз помоћ немачке агенције ХЕЛП и локалних самоуправа које се укључе у програм. Наш саговорник најављује да ће се кроз овај програм, вредан око 75 хиљада евра, 30 лица подржати са по две хиљаде евра, а три предузећа ће добити прилику да на годину дана запосле једно лице за које ће плату као и све доприносе обезбедити Град Панчево.

То је одлична прилика да се та лица после годину дана стално запосле, закључује Миленко Чучковић, члан Градског већа Панчева.

                                                                                         (Старт 013)

Пројекат „Град Панчево – грађанин као кључни атер локалне самоуправе града“ су/финансирао Град Панчево