МУЛТИКУЛТУРАЛНИ ИДЕНТИТЕТ... Милан Гарашевић

Једно питање – један одговор

Милан Гарашевић, председник Општине Ковачица и покрајински посланик

КУЛТУРА ЈЕ ЈЕДАН ОД НАШИХ ТУРИСТИЧКИХ АТРИБУТА

• Не можемо одвојити туризам од културе, јер наше културно поднебље нас јасно ставља на културну мапу Војводине, и не само Војводине,  као атрактивну дестинацију по свим својим посебностима

Милана Гарашевића, до конституисања новог сазива општинске скупштине, још увек актуелног председника Општине Ковачица, који то више неће моћи бити пошто је изабран за посланика Скупштине АП Војводине, питали смо шта мисли о односу локалне самоуправе према култури и традицији народа који живе у овој мултикултуралној општини.

Ево и одговора:

-Очување и неговање културе у општини Ковачица део је мултикултуралног идентитета наше општине. Култура је и један од наших туристичких атрибута. Поред тога, од изузетне важности је за нас подршка локалним удружењима која се баве очувањем културне баштине и традиције. С тога издвајамо два милиона годишње у области културе и 2.5 милиона годишње у области реализације пројеката од јавног интереса. Ови конкурси су директна подршка кроз пројектно суфинансирање активности од значаја за грађане, и најчешће се оне тичу традиционалних пројеката и манифестација које се одржавају на простору територије општине Ковачица.

СВЕТСКА МЕТРОПОЛА НАИВЕ… Галерија наивне уметности

Не можемо одвојити туризам од културе, јер наше културно поднебље нас јасно ставља на културну мапу Војводине, и не само Војводине,  као атрактивну дестинацију по свим својим посебностима, националним и културним карактеристикама јединствене општине за коју се неретко каже да је Европа у малом. Очекујем да ћемо успети да реализујемо велике пројекте, попут побољшања услова за бављење уметношћу и њено неговање, посебно када је реч о Галерији наивне уметности, која је носилац културног идентитета Словака и захваљујући којој је Ковачица и постала светска метропола наивне уметности.

(Старт 013)

Пројекат „Општина Ковачица – локална самоуправа у функцији самоуправе грађана“ суфинансира Општина Ковачица