РОДНА КУЋА... као музејска поставка етно-кућа

Трагови поред пута

Меморијални комплекс „Михајло Пупин“ у Идвору

МЕСТО СВОЈЕВРСНОГ ХОДОЧАШЋА

• Поред Народног дома – задужбине Михајла Пупина, који смо недавно представили,  у Меморијални комплекс „Михајло Пупин“ спадају и научникова Родна кућа и Стара школа
РОДНА КУЋА

Родна кућа једног од најуспешнијих научника из области физике данас је место својеврсног ходочашћа. Кућа је грађена као развијенији тип панонске куће, познате као „куће на бразду“. Правоугаоне је основе, саграђена на регулационој линији улице и постављена ужом страном ка улици. Са уличне стране кућа има једну већу собу са два прозора и једну мању са једним прозором. На већу просторију надовезује се кухиња која је централна просторија куће, иза које је, ка дворишту, још једна соба.

У обе веће собе  налазе се зидане пећи које су се ложиле из кухиње, а у кухињи је било отворено огњиште. Иза мале собе са улице налази се улазни трем са стубовима од опеке. Кућа је ткође зидана од опеке, омалтерисана и обојена. Покривена је двоводним кровом, са бибер црепом и има забатни зид ка улици, обликован карактеристично за војвођанске куће.

Кућа је први пут реконстуисана 1979. године, а данашњи изглед је добила након нове реконструкције 2004. године. Данас је уређена као музејска поставка етно-кућа. Намештај не припада Пупиновом родитељима, али је аутентичан за време које је научник провео у родној кући. Мала соба са улице намештена је као радна соба и ту је изложено неколико фотографија из живота Михајла Пупина.

СТАРА ШКОЛА

  Зграда Старе школе саграђена је 1843. године. У њој се школовао Михајло Пупин. Настава се у овој згради изводила све до 1978. године, када је Идвор добио нову, модерну зграду школе. Она се налази на ободу сеоског парка, у непосредној близини Народног дома. Зграда је правоугаоног облика, и то дужом страном, на којој је улаз, окртенута ка парку, а краћом страном ка Улици Иве Лоле Рибара.

То је приземна грађевина зидана од опеке са дрвеном међуспратном и кровном конструкцијом, покривена бибер црепом. У основи је симетрична са централним ходником, две учионице, помоћним просторијама и два трема на дворишној страни. У учионици у којој је музејска поставка налази се зидана пећ. Све просторије имају дрвени под, док је у улазном ходнику под од шестоугаоне опеке.

СТАРА ШКОЛА… хидроизолација урађена у последњем тренутку (Фото: Завод за заштиту споменика културе Панчево)

Фасада је једноставна, у складу са водећим укусом у аустријској провинцији тог времена., носи назнаке упрошћеног неоклсицизма – равни натпрозорници с имитацијом сводних каменова, једноставни венац  и парапетне плоче. на предњој (сецерној) фасади се рзаликује централна, мало избачена и две бочне целине. Фасада је издељена лезенама између прозора, при чему су лезене средишњег дела фасаде додатно декорисане плочама у плиткој рустици. Двокрилна врата главног улаза украшена су геометријским елементима. Задња фасада је сасвим једноставна, без декорације, са централно посатављеним улазом и два трема надвишена са по три сегмента лука.

Године 1979. у учионици десно од улаза, Музеј Војводине је урадио поставку посвећену лику и делу Михајла Пупина, која овде стоји до данас. Поставка је релатив+но скромна, али довољно информативна за све оне који желе нешто да сазнају  о Пупину и његовом раду. Она приказује животни пут великог научника, од првих сазнања о свету у родитељском дому до признања и славе за научна достигнућа, како у Америци, тако и у отаџбини. У другој учионици 2012. године, сеоски учитељ Драгиша Матић је, у сарадњи са сеоским Домом културе, урадио етно-поставку, изложбу старих предмета који су се некада користили у селу.

Пре две године, Завод за заштиту споменика културе извршио је хидроизолацију зграде и тако је спасао од пропадања.

Ивона Б.

(Према: Банатско наслеђе – европско наслеђе Википедија и Планета)