СПОРТ ЗА ИНТЕЛИГЕНТНЕ... Марио и Марин Дујић

Успешни клубови јужног Баната

Марио и Марин Дујић, тренери Теквондо клуба „Еурошпед“ из Вршца

ОЛИМПИЈАДА У ТОКИЈУ ЈЕ НАШ СЛЕДЕЋИ ЦИЉ

• Теквондо је експлозиван, интелигентан спорт, који захтева свакодневне тренинге
• У Вршцу ради један од најуспешнијих клубова, воде га наши светски познати тренери, који већ годинама нижу успехе широм света

Вршац је одувек град спорта, али мало људи зна за то да један од најуспешнијих српских теквондо клубова функционише баш у овом јужнобанатском граду. Реч је о Теквондо клубу „Еурошпед“ који је, између бројних других успеха, успео у томе да, после више од шест деценија, једног Вршчанина пошаље на Олимпијске игре. Како су нам рекли Марио и Марин Дујић, тренери овог клуба, одлазак Дамира Фејзића у Лондон 2012. године и освајање петог места је можда највећи успех једног такмичара овог клуба за сада, наравно, пошто они планирају одлазак и на следеће Олимпијске игра у Токију.

  • То је наш највећи успех, посебно када се има у виду и чињеница да је Дамир тада био и најмлађи члан српског олимпијског тима. Ми и данас вредно радимо како би он поново успео да се квалификује за Токио – каже Марио док његов брат близанац додаје да ће се наредних месеци доста путовати по турнирима како би се освојили драгоцени бодови који би Фејзића довели на квалификациони турнир што је, када се све околности узму у обзир, теже него само такмичење на Олимпијади.
ИЗ ЛИЧНЕ КАРТЕ
  Теквондо клуб „Еурошпед“ са радом је почео 15. маја 1995. године али браћа Дујић су се овим спортом почели бавити две године раније када је у Вршац дошао Борис Горјуп који је у том граду отворио секцију ТК „Графос“ из Београда из које су касније настала два вршачка текводно клуба, ТК „Еурошпед“ и ТК „Вршац“. Данас је председник ТК „Еурошпед“ Радован Ђурић док Дујићи, популарни „Мали“ и „Велики“ како их у Вршцу сви знају, раде као тренери. Кроз овај овај клуб је до данас прошло преко 4 хиљаде чланова а данас их има око 100 укључујући ту и секцију клуба из Уљме. Од њих око 90 посто њих учествује на такмичењима. – Ми смо се у раду у клубу одлучили за резултате а не за масовност и могу рећи да 25 година остварујемо одличне резултате – наводи Марио Дујић.
  • Много медаља у свим категоријама смо освојили током ових скоро 25 година од којих имамо 11 европских и једну са светског такмичења, али морам рећи да нам недостаје једна медаља у сениорској категорији. Надам се да ћемо је освојити у новембру у Даблину, на Европском првенству у олимпијским категоријама или у Загребу следеће године – каже Марин и напомиње да овај клуб константно има такмичаре у репрезентацијама у свим категоријама, да су чланови клуба освојили велики број медаља, а успут су обишли преко 50 земаља на свим континентима света. ТК “Еурошпед“ је прошле године био екипни првак државе у свим категоријама, што је изузетан успех, пошто је то клуб који има далеко мање чланова од других, конкурентских клубова. Поред тога, има и одличну пионирску екипу која представља будућност овог клуба.
СВАКОГ ДАНА… сала за тренинге са врхунском опремом
  • Што се будућности тиче, приоритет су нам квалификације за Олимпијске игре, односно одлазак на квалификациони турнир, а да бисмо то постигли, потребно је са Дамиром Фејзићем освојити што више бодова на бројним такмичењима која нас наредних недеља очекују, попут Отвореног првенства Пољске у Варшави и Отвореног првенства САД у Лас Вегасу, као и Европски куп у Барију, до којег ће Фејзић, надамо се, стићи. Има ту доста турнира и надам се да ћемо успети да се изборимо за квалификације – каже Марио Дујић, који је иначе и тренер сениорске екипе репрезентације Србије. Његов брат Марин је, такође, тренер репрезентације, али у јуниорској категорији. Поред покушаја да се Фејзић квалификује за Токио, у наредном периоду биће доста такмичења, попут Европског првенства за кадете у Шпанији, па Зеница опен, Галеб трофеј у Београду, Кроација опен у Загребу итд. Поред Фејзића, ТК „Еурошпед“ има још успешних такмичара пред којима је успешна каријера, попут Огњена Драгосављевића и Невене Јокановић, које очекује Европско првенство за кадете у Шпанији.

  • Мислим да имамо можда и најбоље услове што се тиче тренинга и припрема за такмичења, посебно што се тиче наших просторија које обезбеђују боље услове него многа места на којима сам и сам током каријере имао прилику да тренирам. У свему томе имамо велику подршку Града Вршца, за коју се успевамо реванширати постигнутим резултатима. Ипак, у нашем календару има велики број такмичења током године да бисмо их ми успели покрити средствима добијеним од Града, тако да ту своју улогу имају и спонзори, али и родитељи наших такмичара – објашњава Марио Дујић и као најбољи пример наводи управо Дамира Фејзића за чије је припреме, тренинге и такмичења годишње потребно више од два милиона динара. Поред Града Вршца, подршку нам пружа и Олимпијски комитет Србије, посебно што се тиче Фејзића, који је кандидат за одлазак на Олимпијске игре у Токију.

МИЛЕНИЈУМ КУП
  У Вршцу се већ 13 година организује „Миленијум опен“, такмичење које организује ТК „Еурошпед“ уз подршку Града Вршца на којем често као гости учествују клубови и репрезентације из целог света. Прошле године је на овом купу гостовао Мухамед Кахримановић, Гинисов рекордер у ломљењу кокосових ораха руком који је тада покушао поново да обори овај рекорд али, нажалост, у томе није успео пошто му је фалило само два кокосова ораха.

Иначе, бављење текводноом захтева свакодневне тренинге, пет до шест пута недељно, који се током припрема додатно интензивирају. Марин Дујић додаје да је то експлозиван спорт, који захтева брзо размишљање пошто је свака борба динамична и брза па је зато теквондо, који је иначе фул контакт спорт, сасвим оправдано први на листи спортова који захтевају интелигенцију такмичара. За сама такмичења постоји опрема, заштитна кацига и штитник опремљени сензорима, тако да се сваки ударац електронски бележи и аутоматски даје поене. Наши саговорници кажу да, када је ова опрема уведена, српски такмичари су почели да нижу добре резултате.

За теквондо у Србији је својим успесима много учинила и наша позната такмичарка Милица Мандић, сматрају Дујићи, и додају да држава тренутно ради на изградњи олимпијског теквондо центра, чиме ће такмичари добити адекватно место за припреме за такмичења и то је оно што ће омогућити још добрих резултата у српском текводноу, сматрају Марио и Марин Дујић, једни од најбољих тренера теквондоа у Европи.

В. Илић

Пројекат „Град Вршац – локална самоуправа у форми самоуправе грађана“ суфинансира Град Вршац.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.