УБУДУЋЕ ТРАДИЦИЈА... мултикултуралност као непролазна вредност

Мраморак

Креативно обележен румунски празник  „Марцишор“ у ОШ у „Сава Максимовић“

ДОЛАЗАК ПРОЛЕЋА, АЛИ ТУ ЈЕ И СРЕЋА

• Првог марта се обележава  пролеће, али, кажу да тада стиже и…

Са ученицима ОШ „ Сава Максимовић“ у Мраморку, у одељењима у којима се изучава румунски језик, са елементима националне културе, 26. фебруара, одржане су креативне радионице. У оквиру ових радионица израђени су симболи пролећа, румунски „Мărțișor“.
На српском језику је „Марцишор“, традиционалан румунски празник којим се обележава долазак пролећа. Овога дана, 1.марта – женама, девојкама и девојчицама поклањају се симболи у знак захвалности.

Сматра се да Мărțișor доноси срећу. Он је традиционално састављен од црвено-беле машне. Црвена и бела боја симболизују борбу између добра и зла, између зиме и пролећа. Овај симбол носи се до процвата дрвета и након тога помислимо жељу и качимо Мărțișor о гране процветалог дрвета, каже о овом  обичају Мариника Пурић, професор разредне наставе у Мраморку, која је са нама поделила ову вест.
Уз звуке румунских песама које говоре о овом празнику и уз легенду о настанку симбола пролећа, марцишора, ученици су слободно стварали. Њихова креативност се огледала кроз израду накита од хладног порцелана. Мали креативци су израдили разне облике који су након плетења беле и црвене вунице, Мărțișor, качили на њега.
У завршном делу радионице постављена је изложба ученичких радова.
Радионице су биле једно предивно дружење и развијање квалитетних међуљудских односа, упознавање и поштовање обичаја других народа и развијање креативних способности ученика кроз вајање разних облика.
Због неговања и поштовања мултикултуралности трудићемо се да овај начин обележавања празника пролећа постане традиција у нашој школи, поручују из Мраморка.

(Према: Општ. сајт)