А ПОСЛЕ СЕДНИЦЕ... на посао: чувати наслеђе и бринути о будућности

Ковачица

Конституисан Национални савет словачке националне мањине

ДУШАНКА ПЕТРАК НОВА ПРЕДСЕДНИЦА

Данас вас позивам да ставите тачку на наше разлике и групишете се око једног циља, да ојачамо нашу заједницу, то је наша привилегија, али и наша одговорност – истакла је Душанка Петрак, нова председница Националног савета словачке националне мањине

У Ковачици је одржана конститутивна седница Националног савета словачке националне мањине, којој је председавао најстарији члан – Мишо Филип из Старе Пазове, у чијем саставу ће у наредне четири године бити 12 представника ГГ „И наслеђе и будућност“, 10 са листе „Матице словачке“ и 7 представника листе „Словаци заједно“.

Одмах након конститутивне седнице одржана је и прва радна седница новоизабраног савета, на којој је Мирослав Томаш за председницу Националног савета предложио Душанку Петрак, прву са листе „И наслеђе и будућност“, иначе, директорку Центра за социјални рад у Ковачици.

Био је то једини предлог, тако да је гласањем свих присутних, њих 27, Душанка Петрак једногласно изабрана за нову председницу Националног савета словачке националне мањине.

Са територије општине Ковачица у Савету ће, поред Душанке Петракове, бити још седам чланова и чланица, и то: Мирослав Томаш, Јан Томаш, Владимир Халај, Мирослав Јурица, Ана Жолнајова Барцова, Татјана Бовдишова и Аленка Котвашова (презимена жена написана су у складу са словачким обичајним правом).

У свом првом обраћању, нова председница је, захваливши се на подршци за избор председнице и досадашњем руководству на ономе како су радили у интересу словачке националне заједнице, најавила и неке од будућих активности новоизабраног савета.

Поштовани новоизабрани чланови, честитам вам. Као нова председница, трудићу се, заједно са вама, за даљи развој наше заједнице и верујем да заједничким снагама можемо да се носимо са свим изазовима. Данас вас позивам да ставите тачку на наше разлике и групишете се око једног циља да ојачамо нашу заједницу. То је наша привилегија, али и наша одговорност.

Наставићемо оно што је било добро и покушати да променимо оно што није било. Прихватићемо сугестије и предлоге свих Словака забринутих за просперитет и настојати да их спроведемо у дело. Свако село или место где живе Словаци мора да нам буде подједнако важно И у том духу градићемо и добре односе међу нама.

Наш циљ је развој и просперитет словачке заједнице – истакла је Душанка Петрак, нова председница новоизабраног Националног савета словачке националне мањине.

Седници је присуствовао и Томислав Жигманов, министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог, који је честитао новоизабраним члновима савета и новој председници, пожелевши свима успешан и одговоран рад на остваривању зацртаних циљева.

(Фото: Ковачица Инфо)

Пројекат „Општина Ковачица данас – оно што остаје и сутра суфинансира Општина Ковачица.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.