ОД МЛАДИХ СЕ ПОЧИЊЕ... Катарина Бањаи

Разговор с поводом

Катарина Бањаи, чланица Градског већа Панчева за област заштите животне средине 

АЛТЕРНАТИВНИ ИЗВОРИ ЕНЕРГИЈЕ, ТО ЈЕ ОНО…

• И ове године Град Панчево ће субвенционисати грађане у прикључењу на гасну мрежу како би се смањио негативан утицај индивидуалних ложишта на ваздух у граду
• Град Панчево се труди да занимљивим акцијама питања заштите животне средине приближи младима

 

Стратегија развоја града Панчева од 2014. до 2020. године као једну од мера за заштиту животне средине подразумева и прелазак на алтернативне изворе енергије како би се поправило стање ваздуха у граду на који негативно утичу индивидуална ложишта, посебно у зимским месецима. Како би се то реализовало, град Панчево је и ове године расписао јавни позив за субвенционисање куповине типског гасног прикључка, каже за Старт 013 Катарина Бањаи, већница задужена за заштиту животне средине:

– Ове године смо из буџета издвојили пет и по милиона динара за ову намену, с којима ће се моћи субвенционисати куповина 97 оваквих гасних прикључака. Прошле године смо за овај јавни позив, за субвенције грађанима издвојили 3,6 милиона динара, чиме смо помогли куповину 64 прикључка, а због велике заинтересованости грађана, ове године та средства смо повећали. И ове године цена гасног прикључка је остала иста, око 47.550 динара а ми, као субвенцију, грађанима дајемо готово целу ту суму, 47.500 динара, с тиме да ће они сами морати сносити трошкове геодетских услуга и грађевинских радова.

Као и прошле године, на овај позив ће се моћи јавити грађани Панчева из оних делова града где постоји гасна мрежа ЈП „Србијагаса“, а то су Горњи град, Стари Тамиш, Стрелиште, Војловица, Топола и делови Мисе и центра града – објашњава већница. Како даље каже, током прошле године и у другим деловима града је изграђена гасна мрежа, која до сада није добила употребну дозволу тако да се на њу грађани још увек не могу прикључити. Ако се то деси у неком наредном периоду, јавни позив за ову годину ће бито проширен како би грађани из тих делова града могли конкурисати за ову субвенцију, напомиње наша саговорница. Она додаје да ће се субвенционисање куповине типског гасног прикључка свакако наставити и наредних година, пошто циљ јесте да што већи број кућа са индивидуалним ложиштима која користе чврста горива пређу на гас као боље решење, што се тиче животне средине. – Овај јавни позив је расписан у петак, 17. маја и отворен је док има средстава, а најдаље  до 15. децембра ове године. Када грађани нама поднесу пријаву за субвенцију и потпишемо уговор, средства могу очекивати за месец или два, зависно од тога колико пријава буде било и колико брзо ми можемо обавити све потребне послове око тога – каже Бањаи.

Почетком следећег месеца обележава се и међународни дан животне средине, 5. јун. Тај дан град Панчево ће обележити садњом 45 садница јавора у Парку пријатељства на Тамишком кеју.

– На овај дан ми се сваке године трудимо да имамо неке занимљиве активности, а ове године, како се овај дан обележава 45 година, ми ћемо посадити баш толико садница уз помоћ радника ЈКП „Зеленило“ којима ће се прикључити и ученици школе која буде победила у овогодишњој акцији „Сакупи, уштеди, видећеш да вреди“. Победницима ове акције  спремили смо занимљиве награде, а ове године то ће бити заштитне фолије за прозоре које штите од сунчевог утицаја. Другопласирана и трећепласирана школа ће добити пресу за лименке како би деци и убудуће било још занимљивије да учествују у овој акцији, а такође, све школе учеснице ће на поклон од Града добити лопте, као и саднице од „Зеленила“ – каже наша саговорница.

Већница Бањаи додаје да Град Панчево у области заштите животне средине већ годинама прати стање животне околине, ваздуха, подземних и површинских вода, буке и полена а однедавно се прати и стање земљишта. У том циљу се редовно одржава мониторинг систем, анализатори се ремонтују, набавља се сва потребна потрошна роба. Поред тога, Град издваја и средства за заштићена природна добра тако да је ове године за Поњавицу издвојено око 12 милиона динара.

– Прошле године смо поставили паметна аутобуска стајалишта, а имамо намеру да и ове године наставимо у том правцу и поставимо још једно, на аутобуско стајалиште код Хотела „Тамиш“ које је увек пуно људи. Трудимо се да сваке године реализујемо неке занимљиве акције како би афирмисали алтернативне изворе енергије и истовремено утицали на младе како би их научили како да буду одговорни по питању заштите животне околине – објашњава већница Бањаи и подсећа да градска власт доста тога урадила и по питању енергетске ефикасности школа, јавно-комуналних предузећа и месних заједница у Панчеву. Такође, и ове године ће се наставити са издавањем часописа за децу „Екопедија“ како би она могла научити нешто ново о животној средини и њеној заштити.

В. Илић