УСПЕШНИ ДВОЈАЦ... Горан Латковић и Дијана Маџовски

Пландиште

Горан Латковић, председник Савета месне заједнице Пландиште

КАРИКА ИЗМЕЂУ ГРАЂАНА И ОПШТИНЕ

• Месна заједница Пландиште је прави сервис грађана
• Пландиште ће ускоро добити ново јавно осветљење, а ради се и на решавању других комуналних проблема

Месна заједница Пландиште је, на неки начин, централна месна заједница у овој јужнобанатској општини пошто се, кад су надлежности у питању, ова два нивоа локалне самоуправе територијално поклапају. Како каже председник Савета месне заједнице Горан Латковић, то не представља проблем јер је тиме сарадња и координација општинских власти и месне заједнице у решавању свакодневних проблема Пландиштанаца још боља.

– Сарадња са Општином је одлична, редовно се састајемо, ускачемо једни другима у помоћ, а наша можда и најважнија улога је управо да указујемо на највеће проблеме наших суграђана. Ми представљамо ту карику између грађана са једне, и општинске власти и јавно-комуналног предузећа, са друге стране. То је оно по чему се разликују сеоске месне заједнице од градских, у нашој средини ми смо грађанима најближи па нам се зато они и обраћају када имају неки проблем – каже председник Латковић и подсећа да је Пландиште мало, да се сви међусобно познају, што олакшава рад Савета на чијем је он челу. Како он даље каже, само Пландиште данас званично има око четири и по хиљада становника мада их, нажалост, свакако има мање што је опет карактеристично за целу општину Пландиште коју, иначе, чини 13 насељених места и један засеок. Као још једна ствар која представља отежавајућу околност у свакодневном функционисању локалне самоуправе, председник Латковић наводи и велику разуђеност општине, односно велику међусобну удаљеност између појединих села и самог Пландишта.

ПРИЗНАЊА, ПОХВАЛЕ… детаљ из канцеларије Месне заједнице

А највећи проблеми овог јужнобанатског градића  готово су исти као и код других општина у овом делу Србије, а то су незапосленост и одлазак Пландиштанаца у неке друге средине, посебно одлазак младих. Поред тога, Пландиште нема неких озбиљнијих проблема, оцењује наш саговорник.

– Каналска мрежа је у добром стању, имамо водовод, а због проблема при изградњи канализационе мреже, око 70 посто домаћинстава има канализацију, али је то проблем на чијем решавању се тренутно озбиљно ради. Један од новијих проблема који је био изражен у појединим нашим селима сада се полако појављује и код нас, а то су напуштене куће. У већини случајева ту никада није ни покренута оставинска расправа тако да такви објекти немају власнике, а пошто се самим тим они не одржавају, представљају опасност по безбедност грађана. Општина Пландиште ће, као заинтересована страна покушати да покрене оставинске расправе за те објекте па ћемо тако коначно сазнати ко је власник и ко је одговоран за њихово одржавање – објашњава Латковић.

ЈАВНО ОСВЕТЉЕЊЕ

    Оно на чему се данас у Пландишту ради је проширивање гробља за шта се данас раде неопходна испитивања, а ту је и реализација пројекта замене јавног осветљења који је финансијски подржан из прекограничних фондова Европске уније, а у сарадњи са румунском страном. Средином септембра Пландиште би тако требало да добије комплетно ново, ЛЕД јавно осветљење које је енергетски ефикасније што ће донети и уштеде као и комплетну бициклистичку стазу и тротоаре у центру око којих ће бити постављен и већи број канделабара, чиме ће центар Пландишта бити боље осветљен, што ће подићи ниво безбедности грађана који ту живе и свакодневно шетају, али ни естетски разлози нису занемарљиви.

И. Владан

(Старт 013)

Пројекат “Пландиште јуче и данас – оно што остаје”  суфинансиран је из буџета Општине Пландиште.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.